Trgovinski rat
7

Appleov najprodavaniji pribor mogao bi biti pogođen novim Trumpovim tarifama

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Appleovi najprodavaniji proizvodi kao što su Apple Watch, AirPods slušalice i HomePod zvučnici u opasnosti su da budu zahvaćeni najnovijim prijedlozima američkog predsjednika Donalda Trumpa kojim bi se uvele carine 10 posto na kineski uvoz, piše Financial Times.

Bez obzira na to što je na iPhone i Mac računare do sada bilo oslobođeno plaćanje američkih tarifa, Appleovi uređaji koji čine većinu njihove proizvodnje, a koji spadaju u grupu "ostalih proizvoda", postat će sredstvo u ekonomskom ratu Donalda Trumpa.

Tako bi više milijardi dolara moglo odlaziti na oporezivanje, što bi Apple prisililo da podigne cijene u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi nadoknadili veće carine na kineske proizvode.

Analitičari finansijskog servisa Morgan Stanley ukazali su prošle sedmice na "sve veće trgovinske netrpeljivosti između SAD-a i Kine", što su okarakterisali kao "najveće rizike" za cijene dionica Applea u predstojećem periodu, prenosi Financial Times.

Trumpova administracija bi potencijalnim tarifama priredila udar u iznosu od blizu 200 milijardi dolara. Pametni zvučnici Appleovih konkurenata, kao što su Amazonov Echo, kao i proizvodi Googlea i Sonosa, također bi mogli biti pogođeni novim tarifama.