Čeka dozvolu
14

Apple želi uvesti 13 novih emotikona za osobe s invaliditetima

Klix.ba
Foto: Apple
Foto: Apple
Kompanija Apple predložila je nove emotikone kojima želi na bolji način predstavljati osobe s invaliditetom. Tako bi korisnici uređaja američkog tehno giganta uskoro mogli imati emotikone od protetičke noge do slušnog aparata.

U prijedlogu koji je upućen neprofitnoj organizaciji Unicode Consortium, koja postavlja globalni standard za emotikone, Apple zastupa 13 novih emotikona.

Među novim Appleovim emotikonima mogu se naći uho sa slušnim aparatom, pas vodič za slijepe osobe, osoba u invalidskim kolicima, protetičke ruke i noge, osoba sa štapom...

"Emoji trenutno pružaju širok opseg opcija, ali ne predstavljaju iskustva osoba s invaliditetom. Željeli smo popuniti te praznine", kazali su iz Applea.

Apple je rekao da je izabrao opcije koje su najobuhvatnije za ljude u četiri glavne kategorije, i to za slijepe i slabovidne, gluhe i nagluhe osobe te osobe s fizičkim i motoričkim smetnjama. Iz američke kompanije dodali su kako neće stati na ovih 13 emotikona.

Novi Appleovi emotikoni moći će se koristiti nakon što ih odobri Unicode Consortium. Ova organizacija saopćila je kako će 157 novih emotikona biti uvedeno ove godine, a sastojat će se od raznih životinja, superheroja, novih frizura i ekspresivnijih smajlija.

Apple je pri sastavljanju prijedloga za nove emojije sarađivao s američkom organizacijama za gluhe National Association of the Deaf, organizacijom za slijepe American Council of the Blind te organizacijom za cerebralnu paralizu Cerebral Palsy Foundation.