Ima i prototip
7

Apple tajno radi na MicroLED ekranima za svoje uređaje

Klix.ba
Kompanija Apple radi na novom tipu LED ekrana u svom tajnom postrojenju u Californiji.

Radi se o tehnologiji nazvanoj MicroLED koja je slična OLED ekranima u nekim aspektima kao što je činjenica da ne trebaju pozadinsko osvjetljenje te da nude bolji kontrast od LCD ekrana, ali su i svjetliji te troše manje energije. MicroLED ekran je teže proizvesti od OLED ekrana pa je to razlog zbog čega ova tehnologija još nije upješno komercijalizirana.

Činjenica da je Apple zainteresovan na MicroLED tehnologiju nije nikakvo iznenađenje, jer je ovaj gigant kupio kompaniju LuxVue u maju 2014. godine koja se bavi razvojem pomenute tehnologije.

Apple je prije nekoliko godina odustao od projekta, no, ne potpuno, pa su inžinjeri sada nastavili svoj rad i projekt doveli u naprednu fazu. Uprkos tome, vjerovatno će biti potrebno još nekoliko godina da bi na tržište stigli Appleovi uređaji s MicroLED ekranima. Prvi od njih će vjerovatno biti Apple Watch, a Bloomberg tvrdi da kompanija već ima potpuno funkcionalan prototip.

To znači da će Appleovi gadgeti imati bolje, svjetlije i štedljivije ekrane u budućnosti, a time će i zadati udarac ostalim proizvođačima ekrana poput Samsunga koji trenutno proizvodi ekrane za iPhone X, kao i LG-ja koji isporučuje ekrane za Apple Watch.

Ni Samsung neće čekati skrštenih ruku i čekati dolazak Appleove tehnologije. Južnokorejski gigant je predstavio 4K TV uređaj s MicroLED tehnologijom u januaru, a prodaju planira već ove godine.

Vezani članci