Rad u tajnosti
36

Apple proizvodi senzore za nivo šećera u krvi bez igle

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Kompanija Apple u tajnosti proizvodi senzore koji će preko kože pratiti nivo šećera u krvi, kako bi pomogli u liječenju dijabetesa, prenosi CNBC.

Iz Applea su navodno unajmili mali tim biomehaničkih inžinjera za rad na ovom uređaju koji će pratiti nivo glukoze u krvi kroz kontakt s kožom, a ne kroz invazivne testove krvi i slične mehanizme. Radi se o optičkim senzorima čija proizvodnja se, prema mišljenju naučnika, smatra najtežim tehničkim izazovom.

Na proizvodnji senzora inžinjeri su radili pet godina u uredu Palo Alto koji je hiljadama kilometara udaljen od sjedišta kompanije. Proizvodnja senzora ideja je osnivača i bivšeg direktora Applea Stevea Jobsa. On je dosad razvio i druge nosive uređaje, poput pametnih satova koji prate rad važnih vitalnih organa, nivo kisika i otkucaje srca.

Brojne zdravstvene kompanije dosad su pokušavale napraviti ovakav uređaj kojim će pratiti nivo glukoze u krvi, a da ne bodu kožu, ali nisu uspjele. Ljekari se slažu kako će Appleovi senzori predstavljati "sveti gral" za liječenje dijabetesa.

Kako prenose mediji, Apple već testira senzore u kliničkim centrima širom regije Bay Area u San Franciscu. U ovaj projekt bit će uloženo nekoliko milijardi dolara, ali bi bio spas za milione dijabetičara.