Dostupan za preuzimanje
0

Apple predstavio operativni sistem OS X Lion

Sarajevo-x.com
Kompanija Apple je predstavila novu verziju svog Mac operativnog sistema OS X Lion i omogućila korisnicima da ga kupe i downloaduju, javlja BBC.

Ovo je prvi put da Apple nije ponudio svoj softver na CD-u. Korisnicima bez internet konekcije ili oni čija je veza veoma spora, imat će mogućnost preuzimanja operativnog sistema u Appleovoj prodavnici krajem mjeseca.

Mušterije također mogu dobiti kopiju OS X Liona na memorijskom sticku, ali na osnovnu cijenu moraju doplatiti 28 eura.

Urednik magazina Mac Format, Graham Barlow, rekao je da mnogi korisnici smatraju da je instalacijski CD jedan vid sigurnosti ukoliko budu imali problema sa svojim kompjuterom.

Barlow je upozorio i da bi preuzimanje dokumenta od 4 GB moglo dovesti do prekoračenja limita mnogih korisnika.

IS X Lion ima mnogo sličnosti sa operativnim sistemom iOS koji koriste iPhonei i iPadi. Aplikacije je moguće koristiti preko cijelog ekrana. Također, moguće je i nastaviti svoj rad s one tačke gdje je prethodno napravljena pauza.

"Ovo će biti korisno onima koji svakodnevno koriste veliki broj kreativnih aplikacija i koji otvaraju mnogobrojne dokumente u njima", rekao je Adam Banks, urednik magazina Mac User.

Banks je rekao da Lion sadrži nekoliko dizajnerskih tema koji će poboljšati izgled Appleovih laptopa i desktop računara.

Mac OS X Lion je moguće kupiti u Mac prodavnici aplikacija po cijeni od 24 eura.