{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Apple postao najveća tehnološka kompanija na svijetu

S
27.5.2010. u 12:02
0
5
Apple postao najveća tehnološka kompanija na svijetu
0
Apple postao najveća tehnološka kompanija na svijetu
Kompanija Apple, koja stoji iza izuma iPod, iPhone i iPad, postala je najvrednija tehnološka kompanija na svijetu nakon što je savladala svog najvećeg konkurenta Microsoft zahvaljujući stalnom rastu dionica.
Tržišna vrijednost kompanije Apple iz Kalifornije dosegla je vrijednost od više od 222 milijarde dolara, dok tržišna vrijednost Microsofta iznosi 219 milijardi dolara nakon promjene vrijednosti akcija tokom jučerašnjeg trgovanja. Jedina američka kompanija koja vrijedi više od Applea je naftni div Exxon Mobil čija vrijednost iznosi 278,64 milijardi dolara.

Inače, obje kompanije i Microsoft i Apple su osnovane 1975. odnosno 1976. godine. Kompanije od tada ponosno marširaju prema svom cilju. Apple je 1990-ih godina zabilježio značajan pad, no zahvaljujući svojim tehnološkim dostignućima ubrzo se vratio i zauzeo staro mjesto postavši iznimno popularna kompanija pogotovo među mladim ljudima zahvaljujući svojim inovativnim dostignućima.

Microsoft je ogromna, jako moćna i iznimno profitabilna kompanija. Njihov softver Windows koristi preko 90 posto računara u svijetu, a Microsoftov softver Office je također jako popularan.

Apple, pak, kompanija koja je prošla kroz iznimno turbulentno razdoblje, upsjela se izvući na pravi put i doživjeti pravi preporod izumima kao što su iPod 2001. godine, iPhone 2007. godine ili iPad koji je predstavljen početkom 2010. godine.

Kada govorimo o uspjehu najvećih tehnoloških kompanija na svijetu onda moramo spomenuti i ljude koji stoje iza njih. Microsoftov suosnivač Bill Gates vodio je tu kompaniju veoma uspješno, a to dokazuje i činjenica da je njegova kompanija najveći svjetski izrađivač softvera. Zahvaljujući uspjehu kompanije Gates je postao najbogatiji čovjek na svijetu i lidersku poziciju na listi najbogatijih drži već nekoliko godina. Inače, Gates se odnedavno odlučio da se umjesto svakodnevni obavezama u Microsoftu više posveti Fondaciji Bill and Melinda Gates.

Iza kompanije Apple, pak, stoji Steve Jobs koji je pokazao veliku hrabrost i odlučnost u vođenju firme. Jobs koji se borio sa teškom bolešću uspio je vinuti Apple u sami vrh, dovesti kompaniju do toga da postane najveća tehnološka kompanija na svijetu i sve to zahvaljujući inovativnim proizvodima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: