10 godina poslije
1.1k

Apple ponovo piše historiju: Predstavljen iPhone X - najmoćniji pametni telefon dosad

Piše: I. P.
"Ovo je proizvod koji će postaviti temelj za smartphone u narednih 10 godina", rekao je Tim Cook prije nego što je predstavio novi, dugo očekivani iPhone X.

iPHone X (čita se kao deset, a ne iks) dolazi u Silver i Space Gray boji, ima novi displej koji se zove Super Retina i prekriva cijeli prednji dio uređaja. Riječ je o 5,8-inčnom OLED ekranu koji ima gustinu 458 piksela po inču.

Naravno, iPhone X izgubio je Home dugme i umjesto njega, Apple je odlučio da odlazak na desktop uređaja bude dostupan jednim pokretom prsta od dole.

iPhone X će imati posebno dugme za pomoćnicu Siri, a otključivanje će biti omogućeno kroz prepoznavanje lica i pogleda korisnika - Face ID. Sistem čini IR kamera, projektor i druge senzore koji zajedno prepoznaju lice i otključavaju uređaj u djeliću sekunde.

Face ID će prepoznavati vaše lice bez obzira na dan ili noć, bilo da pustite bradu ili ne, ili ošišate kosu, stavite kapu ili naočale.

Kompleksan proces prepoznavanja lica pokretat će A11 Bionic neural engine procesor koji u jednoj sekundi obrađuje šest milijardi zadataka.

Apple je predstavio i nove animirane emotikone koje korisnik kontroliše svojim licem. Izrazi na ovim emotikonima ovisit će od vlasnikovih što otvara sasvim nove mogućnosti i zabavne trenutke.

Kamere na iPhoneu X su 12-megapikselne, sa otvorom blende od f1.8 na običnoj i 2.4 na telephoto senzoru. Posjeduje nove filtere i bolji blic. Naravno, kao i "osmice" iPhone će imati A11 Bionic procesor, a njegova baterija će se moći puniti bežičnim putem.

Cijena će se kretati od 999 dolara, narudžbe će biti moguće od 27. oktobra, a u prodaji će se naći 3. novembra.