Dobra vijest za korisnike
2

Apple otvorio App Store za emulatore retro igara

D. B.
Emulatori za igre dugo su bili zabranjeni na App Storeu i upravo jedan od velikih razloga zbog kojih bi korisnici u Evropi mogli posjećivati prodavnice treće strane, no to se promijenilo.

Apple ublažava restrikcije na App Storeu te otvara svoju prodavnicu za emulatore retro igara. Kompanija je potvrdila da su emulatori dobrodošli na App Store širom svijeta te da se mogu nuditi igre za preuzimanje. Međutim, te igre moraju ispunjavati sva pravila, što je pokazatelj da će piratski naslovi biti zabranjeni.

Ovaj Appleov potez bi trebao omogućiti dostupnost emulatora za igre inače namijenjene konzolama, koji su već dostupni na Androidu, bar one koji su preostali, tako da ih mogu koristiti i vlasnici iPhonea.

Emulatori za igre su dugo bili zabranjeni na iOS-u, tako da su korisnici iPhonea tražili rješenje u jailbreakingu i slično. Oni su jedan od ključnih razloga zbog kojih bi vlasnici iPhonea u Evropskoj uniji mogli posjetiti prodavnice aplikacija trećih strana, no to možda neće biti slučaj sada kada su emulatori dozvoljeni na App Storeu.

Uz nova pravila o emulatorima, Apple je također ažurirao svoja pravila o super aplikacijama kao što je WeChat. Mini igre i mini aplikacije unutar ovih aplikacija moraju koristiti HTML5, što pojašnjava da one ne mogu biti izvorne aplikacije i igre.

Čini se da je ova promjena odgovor na antimonopolsku tužbu koju su podnijele SAD, a u kojoj se Apple optužuje da pokušava uništiti aplikacije za streaming igara u cloudu i super aplikacije. Apple je nedavno na App Storeu omogućio cloud streaming usluge poput Xbox Cloud Gaminga i GeForce Nowa.

Izvan SAD-a, čini se da Apple odgovara na pritisak Evropske komisije. U još jednom ažuriranju pravila, kompanija je saopćila da će sada dozvoliti aplikacijama za streaming muzike u EU da uključuju linkove koji vode korisnike na vanjske kupovine te navode informacije o cijenama. To će omogućiti developerima da "pozivaju korisnike da dostave email adresu za potrebe slanja linkova za web stranice developera u svrhu kupovine digitalnog muzičkog sadržaja ili usluga".

Nakon što je Evropska komisija ocijenila Appleova pravila protiv upravljanja ilegalnim, Spotify je pokušao ažurirati svoju aplikaciju linkovima na svoju web stranicu za kupovinu pretplata, ali nije dobio odobrenje od Applea sedmicama. Međutim, Spotify još uvijek nije zadovoljan najnovijom Appleovom pomjenom budući da kompanija iz Cupertina i dalje planira naplaćivati proviziju za kupovine putem vanjskih linkova uprkos tome što je povjerenica EU Margrethe Vestager rekla da Apple mora dozvoliti aplikacijama za streaming muzike da "slobodno komuniciraju s korisnicima".

"Poštivanje zakona nije opcija, ali Apple nastavlja da prkosi toj odluci. Od 6. aprila Komisija može pokrenuti postupak za nepoštivanje zakona i izricati kazne na dnevnoj bazi. Vrijeme je za odlučnu akciju i da se potrošačima pruži istinski izbor", rekla je glasnogovornica Spotifyja Jeanne Moran za The Verge.