Korisna opcija
1

Apple omogućio narudžbu aplikacija u App Storeu

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Apple je pokrenuo jednostavnu, ali veoma korisnu opciju za App Store. Odsad možete naručiti aplikacije s poznatog servisa za kupovinu i preuzimanje aplikacija koje će se automatski skinuti na vaš mobitel nakon puštanja.

Programeri će moći staviti svoje aplikacije u App Store i do 90 dana prije puštanja aplikacije u prodaju, a ne samo kada je ona spremnna za pokretanje, što je bio slučaj dosad. U trenutku kada aplikacija bude ubačena u internet trgovinu, kupci će je moći unaprijed naručiti. Nova aplikacija će se jednostavno naći na njihovim telefonima kada je App Store zvanično objavi.

Nova Appleova opcija dostupna je za iOS, MacOS, pa čak i tvOS uređaje. Programeri mogu ponuditi narudžbe besplatnih i plaćenih aplikacija. Ukoliko se cijena aplikacije promijeni tokom narudžbe, kupcima će se naplaćivati ona najniža. Aplikacije neće biti naplaćene prije preuzimanja.

Iako ova opcija neće biti korisna za svaku aplikaciju, pojedinim programerima će itekako pomoći, a naročito onima koji razvijaju igre. Na osnovu narudžbi moći će pratiti kakva je potražnja i zainteresovanost za njihovu igru. S druge strane, na ovaj način svi programeri podsjećaju mobilne korisnike da redovno posjećuju App Store i traže nove aplikacije, čime se širi tržište internet trgovine.

Google je prije nekoliko godina korisnicima ponudio sličnu opciju, ali nije im bilo omogućeno automatsko preuzimanje aplikacije, već samo obavještenje o tome kada je aplikacija dostupna.

Iako je sistem narudžbe aplikacija veoma jednostavan, Appleovi korisnici ga čekaju već deset godina. Nova opcija sigurno će pomoći, kako kupcima, tako i programerima.