Platili 21 milion dolara
0

Apple licencirao ikonu sata Švicarskih federalnih željeznica

Klix.ba
Od svih karakteristika Appleovih proizvoda, moglo bi se pomisliti da će ikona za sat izazvati najmanje kontroverzi. Ipak, ubrzo nakon što je Apple sredinom septembra lansirao novi sat za iPad, kao dio nadogradnje operativnog sistema iOS 6, kompanija je optužena za kopiranje dizajna Švicarskih federalnih željeznica.

Švicarski sat je prvobitno dizajnirao Hans Hilfiker 1940-ih godina, a smatra se simbolom ove transportne kompanije i države. Kompanija je prijetila tužbom od prvih dana, ali je Apple na kraju popustio pod pritiskom i pristao licencirati dizajn sata.

Tada su detalji ugovora bili nepoznati, međutim, sada švicarske lokalne novine Tages-Anzeiger pišu da je prema pouzdanim informacijama neimenovanog izvora Apple platio 21 milion dolara za licencu za korištenje dizajna sata na iPadu.

Iako taj novac ne predstavlja veliki iznos za kompaniju koja vrijedi više od 100 milijardi dolara, simboličan je jer je Apple pristao licencirati intelektualno vlasništvo. Naime, Apple je i ranije optuživan za kopiranje karakteristika i dizajna. Jednom prilikom je bivši izvršni direktor i suosnivač Applea Steve Jobs skoro priznao da su svoj dizajn za miš i grafički intefejs preuzeli od Xeroxa citirajući Picassa: "Dobri umjetnici kopiraju, a najbolji kradu".

Vezani članci