Nokia digla tužbu
0

"Apple krade naše ideje"

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nokia je podnijela tužbu protiv Applea u Sjedinjenim Američkim Državama tvrdeći da su Appleovi proizvodi iPhone i iPad 3G iskoristili nekoliko njihovih patenata.

Iz Nokije tvrde da je Apple ukrao nekoliko njihovih patenata vezanih za poboljšanje prenosa govora i podataka, pozicioniranje podataka u aplikacijama i inovacije u konfiguraciji antene koje unaprijeđuju performanse i štede prostor omogućavajući manje i kompaktnije uređaje.

"Nokia je vodeća u razvoju mnogih ključnih tehnologija u mobilnim uređajima. Preduzeli smo ovaj korak kako bi zaštitili rezultate pionirskog razvoja i stali ukraj kontinuiranom nezakonitom korištenju Nokijinih inovacija", rekao je u press saopštenju Paul Melin, generalni menadžer za licenciranje patenata u ovoj kompaniji.

Ovo je posljednji u nizu sudskih sporova između ove dvije kompanije. U oktobru prošle godine Nokia je također podnijela tužbu protiv Applea zbog krađe patenata. Dva mjeseca kasnije Apple je uzvratio istom mjerom podnijevši kontra tužbu po istom osnovu.

"Druge kompanije se moraju takmičiti s nama stvarajući vlastitu tehnologiju, a ne kradući našu", rekao je Bruce Sewell, glavni advokat Applea, piše Daily Telegraph.