Nakon skandala
12

Apple isključio mogućnost instalacije Facebookovih internih aplikacija

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Apple je isključio mogućnost instalacije Facebookovih internih aplikacija na iPhone uređajima, i to kao odgovor na skandal u kojem popularna društvena mreža plaća tinejdžerima da instaliraju špijunski softver na svojim mobitelima.

Zabrana znači da američka tehno kompanija više neće biti u mogućnosti testirati neobjavljene verzije Instagrama, WhatsAppa, Facebook Messengera i drugih aplikacija, kao i da blokira interni softver kao što je početni meni.

Ova značajna sankcija dolazi nakon što se pokazalo da Facebook plaća tinejdžerima i odraslima da mu omoguće praćenje skoro svega kroz njihove telefone, od historije pregledavanja, privatnih poruka do lokacije.

Korisnicima je putem kontroverznog programa nazvanog Facebook Research plaćano 20 dolara mjesečno da predaju kontrole nad svojim uređajima. Iz Facebooka su kazali kako su putem ove šeme imali namjeru poboljšati svoje proizvode.

Prikupljeni podaci pokazali su se veoma vrijednima za Facebook prilikom indentificiranja potencijalne konkurencije.

Facebook i Apple još ranije su imali sporove kada se američki tehno gigant požalio da Facebookova aplikacija Onavo Protect krši pravila privatnosti App Storea. Onavo Protect tada je uklonjen iz Appleove online trgovine.