{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Apple i Samsung se nagodili nakon višegodišnje sudske borbe za krađu patenta

28.6.2018. u 08:06
1
22
Apple i Samsung se nagodili nakon višegodišnje sudske borbe za krađu patenta
1
Apple i Samsung se nagodili nakon višegodišnje sudske borbe za krađu patenta
Apple i Samsung su okončali epohalnu sedmogodišnju pravnu borbu za patent. Kompanije su se nagodile, ali nisu objavljeni uvjeti nagodbe.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Apple je optužio Samsung da je kopirao dizajn iPhonea i softver. Porota je odlučila da Apple dobije 539 miliona dolara u maju te da mu Samsung mora uplatiti još 140 miliona dolara. Nije poznato koliko im još duguju.

Slučaj je koštao milione dolara, a do sada je bilo nekoliko presuda i žalbi pa se slučaj vrtio u krug. U 2012. godini porota je naredila Samsungu da uplati milijardu dolara, jer je kopirao Appleov hardver i softver s iPhonea i iPada. Federalni sudija je smanjio kaznu na 450 miliona dolara.

Vrhovni sud je 2016. godine preinačio presudu po žalbi i smanjio Samsungu kaznu za još 51 milion dolara.

"Ovaj slučaj je uvijek bio više od samog novca. Apple je napravio revoluciju pametnih telefona s iPhoneom i činjenica je da je Samsung jasno kopirao naš dizajn. Važno je da i dalje štitimo naš naporan rad i inovativnost velikog broja ljudi u Appleu", kazali su ranije iz ove kompanije.

Samsung je kopirao opcije kao što su zumiranje dvostrukim pritiskom na ekran i "skrolanje". U velikom broju uređaja zloupotrijebljen je stil hardvera ili postavke ikona. Uprkos tome što je Apple dokazao i pobijedio u većini sudskih sporova, Samsung je pronašao način da i dalje proizvodi tako dizajnirane patente u svijetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: