{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Apple i Samsung se nagodili nakon višegodišnje sudske borbe za krađu patenta

Klix.ba
28.6.2018. u 08:06
1
22
Apple i Samsung se nagodili nakon višegodišnje sudske borbe za krađu patenta
1
Apple i Samsung se nagodili nakon višegodišnje sudske borbe za krađu patenta
Apple i Samsung su okončali epohalnu sedmogodišnju pravnu borbu za patent. Kompanije su se nagodile, ali nisu objavljeni uvjeti nagodbe.
Apple je optužio Samsung da je kopirao dizajn iPhonea i softver. Porota je odlučila da Apple dobije 539 miliona dolara u maju te da mu Samsung mora uplatiti još 140 miliona dolara. Nije poznato koliko im još duguju.

Slučaj je koštao milione dolara, a do sada je bilo nekoliko presuda i žalbi pa se slučaj vrtio u krug. U 2012. godini porota je naredila Samsungu da uplati milijardu dolara, jer je kopirao Appleov hardver i softver s iPhonea i iPada. Federalni sudija je smanjio kaznu na 450 miliona dolara.

Vrhovni sud je 2016. godine preinačio presudu po žalbi i smanjio Samsungu kaznu za još 51 milion dolara.

"Ovaj slučaj je uvijek bio više od samog novca. Apple je napravio revoluciju pametnih telefona s iPhoneom i činjenica je da je Samsung jasno kopirao naš dizajn. Važno je da i dalje štitimo naš naporan rad i inovativnost velikog broja ljudi u Appleu", kazali su ranije iz ove kompanije.

Samsung je kopirao opcije kao što su zumiranje dvostrukim pritiskom na ekran i "skrolanje". U velikom broju uređaja zloupotrijebljen je stil hardvera ili postavke ikona. Uprkos tome što je Apple dokazao i pobijedio u većini sudskih sporova, Samsung je pronašao način da i dalje proizvodi tako dizajnirane patente u svijetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: