Nakon dvije istrage
35

Apple i Samsung kažnjeni u Italiji zbog usporavanja smartphonea

Klix.ba
Još u januaru su u Italiji pokrenute dvije istrage usmjerene protiv Applea i Samsunga kako bi se ustanovilo da li su kompanije namjerno koristile softverske nadogradnje kako bi usporile uređaje svojih korisnika, a nakon okončanja istrage su izrečene kazne za obje strane.

Organizacija Autorita Garante Della Concorrenza e del Marcato (AGCM) je izdala saopćenje u kojem navodi da su Apple i Samsung prekršili nekoliko kodeksa. Apple će morati platiti 5 miliona eura zbog usporavanja iPhonea 6 kada su korisnici instalirali iOS 10 inače razvijen za iPhone 7. Novi iOS je zahtjevao više energije, a oni koji su ga koristili na starijem iPhoneu su uočili da se uređaj gasi. Potom se bez najave pojavio update 10.2.1 kao rješenje, a koji je usporio procesore starijih uređaja sa zastarjelim baterijama kako ne bi dolazilo do gašenja.

Apple je kažnjen s dodatnih 5 miliona eura jer nije informisao korisnike o baterijama, što se odnosi na njihov prosječan životni vijek i procedure kako ih održavati i zamijeniti.

Samsung je također kažnjen s 5 miliona eura, a ta kazna se odnosi na Android Marshmallow 6.0.1 update namijenjen novijem Galaxyju Note 7. Neki od onih koji su update instalirali na Note 4 su doživjeli kvarove te su bili primorani na skupe popravke. Note 4 je tada bio star dvije godine i van garancije. Korisnici su se između ostalog žalili na probleme s konekcijom i brzim trošenjem baterije. AGCM tvrdi da Samsung nije obavijestio korisnike o mogućim posljedicama koje donosi update.

Pristop BH d.o.o, PR agencija kompanije Samsung u BiH, za portal Klix.ba je istakla da je zadovoljstvo korisnika izuzetno važno te da će uslijediti žalba na odluku pomenute agencije.

"Zadovoljstvo korisnika od izuzetne je važnosti u kompaniji Samsung Electronics i želimo osigurati najbolje moguće korisničko iskustvo. Razočarani smo odlukom italijanske Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Samsung nije izdao nikakvu softversku nadogradnju koja bi umanjila performanse Galaxyja Note 4. Naprotiv, Samsung je oduvijek izdavao softverske nadogradnje koje korisnicima omogućavaju najbolje korisničko iskustvo. Poduzet ćemo odgovarajuće pravne mjere i žaliti se na odluku italijanske Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja", saopćio je Pristop BH d.o.o. u ime kompanije Samsung Electronics.

Apple se prošle godine izvinio korisnicima zbog usporavanja starijih iPhonea.

Vezani članci