Tehnologija
1

Apple će predstaviti novi softver i poboljšane Mac kompjutere

Klix.ba
Od direktora Applea Tima Cooka se očekuje da će prilikom otvaranja godišnje konferencije u ponedjeljak predstaviti novi softver za iPhone, poboljšane Mac kompjutere te otkriti više detalja o budućem Mac softveru.

Predstavljanje novog softvera za iPhone, iPad i iPod Touch potvrđuju i reklame, koje su postavljene oko konferencijskog centra Moscone u San Franciscu, a na kojim piše iOS6. Ovo i nije neko iznenađenje, jer je kompanija Apple i ranije koristila Svjetsku konferenciju proizvođača da predstavi novi softver za iPhone.

Još uvijek nisu poznate mogućnosti koje će ponuditi iOS6. Novi softver obično bude dostupan za preuzimanje kada se pojavi i nova generacija iPhonea. Eksperti smatraju da će se iPhone 5 na tržištu pojaviti najesen, otprilike godinu dana nakon što je predstavljen iPhone 4S.

Godine 2010. je kompanija Apple na pomenutoj konferenciji predstavila iPhone 4, ali analitičari isti scenarij ne očekuju i ove godine.

Operativni sistem iOS5 je predstavljen prošle godine, a Apple je dodao mnoge mogućnosti koje se mogu naći i u konkurentnim softverima. Dodan je i virtuelni asistent Siri, koji interpretira glasovne komande i "odgovara" korisniku.

Ove godine se ne očekuju inovacije, ali će poboljšanja definitivno biti. Spekuliše se da bi Facebook mogao postati još integrisaniji, baš kao što je to bio slučaj sa Twitterom prošle godine. Time bi postalo lakše postavljati statuse putem Appleovih aplikacija.

Što se tiče softvera za Mac, tu ima nekoliko nepoznanica. Kompanija Apple je već demonstrirala većinu mogućnosti OSX 10.8 Mountain Liona u februaru te najavila prodaju ovog ljeta. Proizvođači već mogu preuzeti verziju softvera. Ovim je smanjena razlika između mobitela i kompjutera, tako da se mac kompjuteri ponašaju više kao iPhone.

Appleov rival na tržištu kompjutera, kompanija Microsoft, će predstaviti svoj operativni sistem Windows 8 tokom godine, koji ima izgled i korisnički interfejs poput Windows Phonea. Od Cooka se očekuje i da najavi Mac kompjutere. Intel je unaprijedio svoje procesore bržim i štedljivijim čipovima.Većina Mac kompjutera nije poboljšana već godinama

Najveća misterija okružuje Appleove televizore. Preminuli direktor kompanije Steve Jobs je rekao biografu Walteru Isaacsonu da je želio unaprijediti TV. Apple prodaje svoj TV, ali je to mala kutija koja se spaja na TV i prikazuje filmove sa iTunesa. Postoje mnoge spekulacije da Apple planira napraviti TV set sa integrisanim iTunesom.

Neki eksperti očekuju da će ovakav uređaj biti predstavljen na pomenutoj konferenciji, ali postoje i spekulacije da bi se ipak moglo raditi o manjem koraku ka Jobsovom cilju, a to je predstavljanje poboljšanog softvera za Apple TV i širenje njegovih relativno ograničenih funkcija.