Cijena 259 dolara
1

Apple bi sljedeće godine mogao predstaviti jeftiniji iPad

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Mnogi se slažu da je Appleov iPad odličan tablet, no, da ih odbija njegova visoka cijena. Ipak, to bi se moglo promijeniti naredne godine, jer navodno kompanija planira predstaviti 9,7-inčni iPad i prodavati ga po cijeni od 259 dolara naredne godine.

Novi pristupačniji iPad bi imao zadatak da privuče kupce koji smatraju da je aktuelni model od 329 dolara skup. U Appleu vjeruju da bi cijena niža za 70 dolara mogla biti dovoljna za privlačenje novih kupaca.

Izvori bliski Appleu očekuju da kompanija predstavi novi iPad u drugom kvartalu 2018. godine. Osim tipičnim korisnicima, kompanija bi mogla pokušati plasirati uređaj u industrijski i uslužni sektor.

Još uvijek nije poznato da li će Apple promijeniti hardver ili dizajn iPada kako bi se smanjili troškovi. Navodno će proizvodnja biti povjerena tajvanskom proizvođaču Compal Electronics koji također ima Acer, Lenovo, Dell, Toshibu i Hewlett-Packard među svojim klijentima.

Sniženje cijene ne bi bilo veliko iznenađenje s obzirom na činjenicu da je prodaja tablet kompjutera znatno opala u proteklim godinama, a iPad je izgubio od Microsoftovog Surface Tableta kada je riječ o zadovoljstvu kupaca. Niža cijena bi mogla pomoći iPadu da privuče mušterije koje posebno vode računa o budžetu, a kojima Amazon, Asus i Huawei već nude jeftinije tablet kompjutere.

Vezani članci