"Be My Eyes"
44

Aplikacija preko koje je moguće pomagati slijepcima sve popularnija u svijetu

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nekoliko miliona volontera pomaže ljudima koji ne vide u 150 zemalja svijeta, na 180 jezika, a sve to preko aplikacije koja se zove "Be My Eyes".

Naša je svakodnevica ispunjena jednostavnim zadacima koje uzimamo zdravo za gotovo, a koji zadaju velike poteškoće onima koji ne vide. Porodica i prijatelji njihova su prva uzdanica, ali i oni mogu biti zauzeti ili nedostupni zbog vlastitih obaveza. Psi vodiči su tu da se mnogima nađu u nevolji, ali, ipak, ne mogu sve. Na primjer, ne mogu pročitati kada istječe rok trajanja na tetrapaku mlijeka.

U cilju savladavanja ovakvih prepreka osmišljena je aplikacija "Be My Eyes", namijenjena osobama s oštećenjem vida. Ovaj inovativni program povezuje slijepe s volonterima iz cijelog svijeta koji se javljaju putem videopoziva kako bi doslovno bili tuđe oči.

Volonter može biti svatko tko preuzme aplikaciju na svoj uređaj. Kada je osobi s oštećenjem vida potrebna pomoć, u skladu s vremenskom zonom i jezikom, svi dostupni volonteri istovremeno dobivaju poziv, a pomoć pruža onaj tko se prvi javi.

Screenshot
Screenshot

"Ulijeva mi puno samopouzdanja spoznaja da imam tu izvanrednu aplikaciju u svom džepu kada god mi zatreba. Be My Eyes je nevjerovatna aplikacija. Znam da će mi biti pružena pomoć istog trenutka kada mi zatreba", kaže Jonathan Attenborough, iz Škotske, za UNILAD. Kao korisnik, on je oduševljen činjenicom da nije riječ o programu umjetne inteligencije, već o pomagalu koje omogućuje kontakt između ljudi.

Aplikacija je postala dostupna u januaru 2015. Za to vrijeme je postala najveća online zajednica ljudi s različitim stupnjem oštećenja vida, a ujedno je i najzastupljenija platforma za samostalno volontiranje na svijetu.

Tvorac aplikacije je Danac Hans Jørgen Wiberg. On se bavi izradom namještaja, a i sam otežano vidi. Na ideju za Be My Eyes došao je dok je volontirao u Udruzi slijepih osoba Danske, primijetivši da je mnogima potrebna pomoć s najjednostavnijim zadacima.

Hansov prijatelj koji ne vidi jednom mu je prilikom rekao da kada mu je potrebno, od svojih voljenih zatraži pomoć putem videopoziva. Tako se izrodila ideja za aplikaciju, koja danas broji 3.466.138 volontera i preko 188.000 korisnika.

Pored osnovne pomoći, Be My Eyes nudi mogućnost velikim tvrtkama, poput Microsofta i Googlea, da stupe u kontakt sa svojim klijentima kako bi im pružili adekvatniju podršku.

Alexander Hauerslev Jensen, predstavnik tvrtke koja rukovodi aplikacijom, smatra da njihova misija nije samo pomoći ljudima s oštećenjem vida da budu što samostalniji, već i srušiti barijeru između slijepih i onih koji takve poteškoće nemaju kako bi svijet bio pristupačnije mjesto svima.

"Naša se tehnologija temelji na jednostavnom konceptu povezivanja osobe kojoj treba pomoć s osobom koja tu pomoć može pružiti, bez obzira na nacionalnu pripadnost, materijalni status, rasu ili vjeroispovijest", objašnjava Jensen.

Vezani članci