Veliki jubilej
39

Aplikacija Google Messages dostigla milijardu korisnika, dobila sedam noviteta

D. B.
Google je saopćio da njegovu aplikaciju Messages sada koristi više od milijardu ljudi, a taj jubilej je kompanija obilježila dodavanjem sedam noviteta.

Riječ je o novim funkcijama koji će "pomoći RCS korisnicima da izraze svoju osobnost". Za one koji možda nisu upućeni, RCS je novi standard koji treba zamijeniti zastarjeli SMS i MMS. Iz Googlea kažu da se ovi standardni i dalje koriste kao "rezerva", tako da se ne radi toliko o "zamjeni" koliko o "poboljšanju". Međutim, suština je u tome da je Google Messages poput iOS iMessage aplikacije, koja je namijenjena mobitelima s operativnim sistemom Android.

Google forsira Messages aplikaciju već godinama te se čini da napori nisu uzaludni. RCS ima indikator tipkanja, potvrdu o pročitanoj poruci, odgovore posložene u nizu, visokokvalitetno dijeljenje medija, poboljšane grupna razgovore i bolju privatnost.

Što se tiče novih funkcija, prva je Photomoji. Kao što joj naziv implicira, ona omogućava da se od fotografije napravi reakcija koristeći Google AI na uređaju. Sve kreacije se spremaju u posebnu karticu te su dostupne kada ih želite ponovo koristiti. Također, prijatelji u grupnim razgovorima mogu koristiti bilo koji Photomoji koji ste poslali.

Voice Moods su animirani emotikoni koji se oslanjaju na glasovnu poruku, a koriste se kako bi korisnik vizuelno izrazio kako se osjeća u tom trenutku. Brzina prijenosa glasovne poruke i brzina sampling ratea su također povećane u svrhu poboljšanja kvalitete.

Screen Effects omogućava životopisnim animacijama da preuzmu cijeli ekran kada pišete određene poruke poput "pada snijeg" ili "volim te", a ima ih više od 15. Ipak, ove animacije su skrivene tako da Google želi da ih korisnici sami otkriju.

Custom Bubbles predstavlja mogućnost biranja boje balončića poruke i pozadine za bilo koji razgovor. Moguće je izabrati drugačiju boju za svaki chat.

Reaction Effects efekti unose više života razgovore, a rade na deset najpopularnijih emotikona. Kada korisnik reaguje jednim od njih, reakcija će se prikazati preko poruke.

Animated Emoji su vizuelni efekti za određene emotikone, koji se aktiviraju kada korisnik pošalje samo taj određeni emotikon. WhatsApp ima nešto slično.

Google Messages sada ima i funkciju Profile. Korisnik može personalizirati ime i fotografiju profila koji će pratiti njegov broj telefona. To rješava problem primanja poruka s telefonskih brojeva koji nisu sačuvani u kontaktima, a može biti korisno i u grupnim razgovorima kako bi korisnik znao ko su svi članovi.

Svi noviteti će prvobitno biti dostupni u beta verziji aplikacije Messages, ali ne svi odjednom.