Tehnologija
9

Android slavi rođendan: Osam uređaja koji su promijenili svijet mobitela zauvijek

Klix.ba
Googleov operativni sistem Android slavi osmi rođendan na nanašnji dan. Istina, od 5. novembra 2007. godine smo morali čekati godinu dana kako bismo vidjeli šta može jedan smartphone koji koristi ovaj OS, koji je vremenom dostigao visok nivo i promijenio svijet mobitela zauvijek.

1. HTC Dream se na tržištu pojavio 22. oktobra 2008. godine i s njim je počela era Androida. Ovaj smartphone je prethodnik linije uređaja iz porodice Desire, jedne od najuspješnijih u to vrijeme. Dream je imao kliznu tastaturu i ekran osjetljiv na dodir, 528 MHz procesor i samo 192 MB RAM-a te kameru od 3,15 megapiksela.

2. HTC Nexus One se pojavio u prodaji 5. januara 2010. godine, a proizvod je Googleove saradnje s tajvanskom kompanijom HTC. On je prvi iz porodice Nexus, imao je vrhunski dizajn i u to vrijeme zavidne performanse. Tada je bilo jasno da je Symbianu, BlackBerry OS-u i Windows Phoneu došao kraj.

3. Samsung Galaxy S2 je bio jedan od prvih uređaja koji su bili konkurencija Appleovom iPhoneu. Radi se o plastičnom smartphoneu koji je u to vrijeme sa svojim 4,3-inčnim ekranom bio jedan od najboljih na tržištu. Također, jedan je od prvih uređaja sa dual-core procesorom i kamerom od 8 megapiksela. Prodaja je počela 13. februara 2011. godine.

4. Nexus 4 je "svjetlo dana" ugledao 29. oktobra 2012. godine, a napravila ga je kompanija LG za Google. Uređaj je skrenuo pažnju na Nexus porodicu nadmašivši rivale u popularnosti. Koristio je operativni sistem Android Jelly Bean, a imao je i 4,7-inčni HD ekran, quad-core procesor, 2GB RAM-a i stražnju kameru od 8 megapiksela. Brzo je postao jedan od najpopularnijih smartphonea.

5. Samsung Galaxy Note 2 je u prodavnice stigao 29. augusta 2012. godine, a smatra se začetnikom takozvanih phablet uređaja. Imao je ekran od 5,5 inča.

6. Motorola Moto G je uređaj koji je napravio revoluciju na tržištu smartphonea. Ne radi se o smartphoneu sa vrhunskim izgledom i specifikacijama, ali su njegove performanse u to vrijeme bile sjajne.

7. LG G3 se na tržištu našao 28. maja 2014. godine. Nakon što je kompanija LG napravila veliki uspjeh s Googleom, na tržište je plasirala vlastiti smartphone sa QHD ekranom rezolucije 2560x1440 piksela. Dugmad za jačinu zvuka je imao sa stražnje strane, a loš zvuk je riješen ugradnjom pojačala.

8. Nexus 6P je u prodaji od 29. septembra ove godine. Smartphone ima QHD ekran, 64-bitni procesor, stražnju kameru od 12 i prednju od 8 megapiksela, senzor za otisak prsta i još mnogo toga. Koristi operativni sistem Android 6.0 Marshmallow.