Google "uništava" konkurenciju
0

Android osvojio gotovo 50 posto tržišta

Sarajevo-x.com
Googleova platforma Android danas zauzima gotovo 50 posto udjela na globalnom tržištu "pametnih" mobitela, te dominira na azijsko-pacifičkoj regiji, podaci su analitičarske firme Canalys.

Platformu Android, koju je kompanija Google počela koristiti za svoje mobitele 2008. godine, danas koriste mnogi proizvođači mobitela poput kompanija HTC, LG, Motorola i Samsung.

Android je vodeća platforma u 35 od 50 zemalja koje prati firma Canalys. To znači da udio Androida na tržištu iznosi 48 posto.

Kompanija Apple, koja je prodala 20,3 miliona iPhonea, nalazi se daleko na drugom mjestu sa udjelom na tržištu od 19 posto, ali je pretekla finskog proizvođača, kompaniju Nokia.

Samsung je također pretekao Nokiju, ali podaci firme Canalys kažu da je juđnokorejski proizvođač mogao ostvariti mnogo bolje rezultate.

"Kompanija Samsung nije uspjela kapitalizovati teško stanje u kojem se nalazi Nokia. Bila je u najboljoj poziciji da profitira, ali jednostavno nije urađeno dovoljno na tom planu, posebno na tržištima u razvoju", rekao je Chris Jones, analitičar kompanije Canalys.

Kompanija Samsung je prodala 17 miliona uređaja, što je povećanje za 421 posto u odnosu na prethodnu godinu, javlja Reuters.