Tehnologija
2

Android na udaru opasnog softvera

SRNA
Korisnici pametnih telefona u posljednjih godinu dana izloženi su eksploziji zlonamjernog softvera čija je meta Googleov operativni sistem Android, pokazuju rezultati novog istraživanja.

Napadi su sve češće usmjereni na mreže čitavih korporacija, moguće u okviru špijunaže, objavila je kompanija Juniper Networks Mobile.

U izvještaju se navodi da je količina opasnog softvera u periodu od 12 mjeseci do marta 2013. godine povećana za čak 614 posto u odnosu na prethodnih godinu dana, te da je u 92 posot slučajeva meta bio operativni sistem Android.

Ovaj podatak nije iznenađujući, pošto Android dominira globalnim tržištem pametnih telefona, sa udjelom od oko 75 posto. Juniper navodi da činjenica da je riječ o otvorenoj platformi doprinosi izloženosti ovog sistema napadima.

"Android nema rigidan sistem provjeravanja, ali, u stvarnosti, svi operativni sistemi su ranjivi", izjavio je Karim Toubba, potpredsjednik Junipera, prenio je AFP.

Jedan od najčešćih oblika napada u kojima se ostvaruje novčana korist jeste dolazak SMS poruke koja zarazi pametni telefon, poslije čega se vrši automatsko slanje nove SMS poruke "premijum" servisima.

Ove usluge oponašaju servise poput glasanja u televizijskim emisijama i naplaćuju svoje poruke 10 do 50 dolarskih centi. Hakeri mogu da dođu do velikih svota novca tako što zaraze veliki broj telefona, a potom lako gase ove mreže i otvaraju nove, sa novim brojevima, da ne bi ostavili tragove.

Mnogi korisnici instaliraju opasan softver na svoje telefone zato što je on maskiran kao softversko unapređenje postojećih programa.

Istraživanje je pokazalo da mnoge od ovih zlonamjernih aplikacija potiču sa web stranica u Rusiji i Kini.