Tehnologija
0

Amerikanci protiv mobitela u avionima: Ne želimo slušati tuđe razgovore

Klix.ba
Nakon što su američki regulatori saopćili da razmišljaju o dozvoljavanju korištenja mobitela u avionima, počele su glasne žalbe širom zemlje.

Žalbe su izražene na društvenim medijima, saopćenjima za medije te brojnim peticijama, samo nekoliko sati nakon što je Federalna komisija za komunikacije (FCC) saopćila da će 12. decembra razmotriti dozvoljavanje telefoniranja tokom leta.

Asocijacija avionskih službenika (AFA) saopćila je kako se čvrsto protivi promjeni pravila, naglasivši važnost održavanja mirnog okruženja u kabini.

"Svaka bučna i uznemiravajuća situacija ne samo da nije dobro došla, već je i nesigurna. U mnogim mogućim situacijama, putnici koji telefoniraju mogu izazvati smetnje, stvarajući negativan uticaj na sigurnost aviona, što je isuviše rizično", saopćili su.

Više od hiljadu osoba je za samo jedan dan potpisalo peticiju kojom se od Bijele kuće traži zabrana bilo kakvih promjena u pravilima.

"Tokom leta, putnici su prisiljeni na ograničen prostor, često na duge vremenske periode, a njihovo prisiljavanje da slušaju glasne privatne razgovore potpunih stranaca je možda najgora ideja na koju je FCC došla. To bi već neugodna putna iskustva još više pogoršalo. To što putnici mogu koristiti telefone tokom leta, ne znači da bi i trebali", piše u peticiji.

Reakcije na društvenim mrežama bile su više nego burne.

Predsjednik FCC-a, Tom Wheeler, naglasio je kako njegova agencija samo razmatra tehničke mogućnosti te da nije u mogućnosti da naredi aviokompanijama da moraju dozvoliti korištenje telefona.

"Ukoliko FCC usvoji prijedlog, dalja odluka je na aviokompanijama, u konsultaciji sa njihovim putnicima", rekao je Wheeler.