Raste zabrinutost
32

Američki senator zatražio da FBI istraži aplikaciju FaceApp

Dž. L.
Chuck Schumer (Foto: EPA-EFE)
Chuck Schumer (Foto: EPA-EFE)
Američki senator Chuck Schumer zatražio je od Federalne istražne agencije (FBI) da istraži FaceApp, a nakon što su počele kružiti glasine kako Rusija iskorištava podatke ove viralne aplikacije.
U pismu koje je objavio na Twitteru, Schumer je izrazio duboku zabrinutost zbog situacije u kojoj bi podaci američkih građana mogli otići u ruke "neprijateljske strane".

Wireless Lab, kompanija sa sjedištem u Sankt Peterburgu koja je kreirala FaceApp, tvrdi kako ne pohranjuje trajno slike korisnika i ne prikuplja njihove podatke, već samo učitava određene fotografije koje su korisnici odabrali za uređivanje.

Međutim, brojni eksperti i dalje tvrde kako korištenje FaceAppa može imati svoje posljedice, s čim se slaže i Schumer.

"Ozbiljno sam zabrinut u pogledu zaštite podataka koji se prikupljaju, kao i u vezi s tim da li su korisnici svjesni ko bi mogao imati pristup njima", navodi američki senator u svom pismu.

Njegov poziv za istragu uslijedio je nakon što je Demokratski nacionalni odbor SAD-a upozorio predsjedničke kandidate za izbore 2020. godine i njihove aktiviste da ne koriste aplikaciju.

"U ovom trenutku nije jasno kakvi su rizici za kršenje privatnosti, ali jasno je da su veće koristi od izbjegavanja aplikacije", rekao je američki službenik za sigurnost Bob Lord.

Podsjećamo, uslijed viralnog izazova u kojem milioni ljudi širom svijeta postavljaju fotografije izgleda njihovih lica za šezdeset godina, aplikacija FaceApp popela se na vrh liste najpopularnijih aplikacija u Appleovoj trgovini. Aplikacija do sada ima više od 150 miliona korisnika.