Mijenja zastarjelu flotu
22

Američke zračne snage predstavljaju novi strateški bombarder nakon 34 godine

D. B.
Američke zračne snage će u decembru predstaviti svoj prvi strateški bombarder u periodu od 34 godine.

Riječ je o bombarderu B-21 Raider koji je proizvela kompanija Northrop Grumman. Potreba za ovim bombarderom je rezultat starenja aktuelne američke flote bombardera, a razvoj sistema protivzračne odbrane koji koriste protivnici znači da je manje od 10 posto flote trenutno sposobno da probije tu naprednu odbranu. Sposobnosti čuvenih bombardera B-1 i B-52, kao i B-2 u određenoj mjeri, nisu dovoljne da pruže domet i probojnost zračnim snagama SAD-a.

Mogućnosti bombardera B-21 su uglavnom pod velom tajne, ali se zna da će moći nositi konvencionalni i nuklearni teret. Avion je proizveo Northrop Grumman, ista kompanija koja je proizvela B-2 Spirit i isporučila stealth sistem za F-35. To znači da bi B-21 mogao imati vrhunske stealth mogućnosti.

Američke zračne snage planiraju kupiti 100 ovakvih aviona.

Trenutno se sastavlja šest primjeraka bombardera B-21 u postrojenju Palmdale u Kaliforniji. U narednom periodu slijede testovi motora, provjera performansi hidraulike tokom manjih brzina i slično. Nakon toga se očekuje prvi let planiran za 2023. godinu.

U konačnici će se bombarder B-21 naći u zračnoj bazi Ellsworth u Južnoj Dakoti, bazi Whiteman u Missouriju te bazi Dyess u Teksasu.