Pomoć u Afganistanu
0

Američka vojska uskoro testira robota namijenjenog za izviđanje

Sarajevo-x.com
Jedan način za spriječavanje zasjeda je da vojnici prethodno analiziraju područje u koje namjeravaju ući. Najbolji način je opremiti vojnike robotima na daljinsko upravljanje koji će izvidjeti tamne tunele i pećine, te prvi izaći iza opasnih ćoškova u ratnim zonama, pišu britanski mediji.

Roboti američke vojske prenose vojnicima ono što "vide" pomoću ugrađenih kamera. Na taj način vojnici znaju šta ih očekuje. Trenutno američka vojska često koristi robota pod nazivom "Small Unmanned Ground Vehicle 320" za slične zadatke. No, ovaj robot je težak 14,5 kg i to je njegov najveći nedostatak.

Kako bi vojnici bili efikasniji, nastoji se smanjiti težina njihove opreme, a kako bi se spasili njihovi životi, proizvedena je lakša varijanta robota namijenjenog za izviđanje. Takvog je robota rukom moguće baciti na krov ili ga baciti s visine.

Proizvedena su tri robota koja će se testirati u Afganistanu. To su iRobot-ov 110 First Look, MacroUSA-in Armadillo V2 Micro Unmanned Ground Vehicle i QinetiQ-ov Dragon Runner.

Komadanti američke vojske očekuju da će 4.000 ovih robota biti dostavljeno, od kojih će se 50 testirati na različitim terenima i u različitim okolnostima.

Kada testiranja budu završena, vojska će dati svoj sud o njima, tako da bi se mogli dobiti podaci korisni za poboljšanje.

Kompanija Robotic Systems Joint Project Office radi i na robotu Recon Scout XT Throwbot, kojeg je moguće bacati.

Throwbot se po dizajnu razlikuje od tri prethodna. Na krajevima cijevi od titana se nalaze točkovi. Opremljen je kamerom, svjetiljkom i antanom. Njegova težina iznosi samo 544 grama. Dizajniran je da izdrži pad s visine od devet metara, te bacanje na daljinu do 37 metara.