{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američka vojska testira "smartphone" za borbu

F
4.6.2011. u 09:09
0
4
Američka vojska testira "smartphone" za borbu
0
Američka vojska testira "smartphone" za borbu
Američka vojska iduće sedmice planira održati pustinjsko testiranje standardnog iPhonea, Androida i tablet računala za upotrebu u ratu, izvijestio je The Wall Street Journal.
Počevši od ponedjeljka, vojska će također testirati različite aplikacije koja mogu omogućiti jedinicama da koriste digitalne informacije s prve linije ratišta, naprimjer da primaju videosnimke s kamera bespilotnih letjelica ili da preuzimaju najsvježije informacije iz udaljenih baza podataka.

Vojska ne planira dati svakom vojniku smartphone. No, general Petar Chiarelli, zamjenik načelnika štaba kopnene vojske, nedavno je rekao da će, ako se uređaji dobro pokažu na testiranju, biti "kupljeno ono što nam je potrebno za one koji to sada trebaju".

Mnoge od aplikacija koje vojska želi razviti, naprimjer mogućnost gledanja videosnimki bespilotnih letjelica u realnom vremenu, već se mogu koristiti s opremom koja je sada na terenu. Potencijalna prednost smartphonea i tablet računara je njihova manja težina i jednostavnost korištenja.

Testovi će se održati na poligonu White Sands Missile Range u Novom Meksiku i u susjednoj bazi Fort Bliss u Teksasu, kao dio šireg vojnog vrednovanja komunikacijske opreme. Tokom šest sedmica testova vojnici će ispitivati kako koja oprema podnosi nepristupačne pustinjske uslove.

Michael McCarthy, jedan od voditelja projekta, izjavio je da je cilj testiranja smartphonea vidjeti šta radi, a šta ne. Vojni dužnosnici kažu da uređaji moraju biti relativno povoljni, možda koštati nekoliko stotina dolara, ovisno o modelu. Vojska ne želi "potrošiti 2.500 dolara na ojačani telefon od 200 dolara", rekao je McCarthy.

U teoriji smartphone u konačnici može postati običan alat za vojnika, sa softverom prilagođenim za svaku jedinicu ili misiju. Vojska, naprimjer, ispituje aplikacije koje bi mogle ubrzati liječenje ranjenih vojnika u borbi.

Druga aplikacija, pod nazivom "Vojnikove oči" pretvara smartphone u vrstu navigacijskog uređaja na ratištu. Osim prikaza digitalnih mapa, ima modus "proširene stvarnosti" te omogućuje korisniku da se prebaci na kameru i skenira horizont. Digitalni markeri pojavljuju se na zaslonu, pokazujući smjer i udaljenost do ciljeva na bojnom polju.

Biometrija, gdje se fotografija, otisci prstiju i skeniranje očne šarenice koriste za provjeru identiteta osobe, pruža još jednu moguća primjene za vojne smartphone. Vojska već koristi prijenosne biometrijske komplete za identificiranje osumnjičenih pobunjenika u Iraku i Afganistanu, ali se razmišlja da bi s aplikacijom za pametni mobitel takav alat bio u rukama više vojnika.

Vojska eksperimentira s Appleovim uređajima poput iPhonea i iPada, ali također iskušava uređaje izgrađene oko Googleova operativnog sistema Android. Sveukupno vojska je identificirala oko 85 digitalnih aplikacija za testiranje, neke su stvorili komercijalni softver dizajneri, a neke vojni stručnjaci.

Također se razvijaju aplikacije za učitavanje priručnika i uputstava za rukovanje opremom. Američka vojska do danas je uložila oko 4,2 miliona dolara u razvoj vojnih
aplikacija i proučavanje smartphone tehnologije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: