Na Bliskom istoku
27

Američka mornarica testira čamce kamikaze

D. B.
Američka mornarica izvodi niz testova na Bliskom istoku demonstrirajući integraciju naprednih bespilotnih sistema i AI tehnologije u pomorske operacije.

Taj posao obavlja Task Force 59, koji je formiran 2021. godine i specijalizovan za spajanje USV, UAV i UUV vozila (Unmanned Surface Vehicles, Unmanned Aerial Vehicles, Unmanned Underwater Vehicles i Remotely Operated Vehicles) kako bi se koristila kao podrška tokom velikih operacija. Partnerstvo s vojnim saveznicima kao što su Bahrein, Izrael i Jordan naglašava fokus na USV i AI tehnoogije s ciljem buduće ekspanzije i kreiranja "digitalnog okeana", gdje će se podaci različitih izvora koristiti za praćenje situacije na moru.

Pored toga, Američka mornarica planira replicirati postignuća Task Forcea 59 tako što će uspostaviti radne grupe bez posade širom svijeta. Mlađi oficiri mornarice, posebno oficiri za kopneno ratovanje, imat će priliku nadograditi svoje iskustvo onim koje je stekla radna grupa.

Jedna od najupečatljivijih demonstracija sposobnosti Task Forcea 59 uključivala je uspješno testiranje bespilotnog površinskog plovila T-38 Devil Ray (USV) naoružanog municijom Switchblade 300. Ovaj test je proveden u Perzijskom zaljevu u sklopu vježbe "Digital Talon". T-38 naoružan Switchbladeom je kontrolisao tim iz Task Forcea 59 u kopnenom objektu te je izvodio napade s velikom preciznošću.

Switchblade 300, zvanično poznat kao Smrtononi minijaturni zračni raketni sistem (LMAMS) sadrži eksplozivnu bojevu glavu, koji može autonomno gađati mete uz opciju ljudske intervencije.

Nazvan i "dron kamikaza", ima domet do 10 kilometara te je opremljen kamerom koja omogućava operaterima da održe vizuelni kontakt do udara pružajući svestranost u ciljanju pokretne mete.

T-38 Devil Ray je razvio Maritime Tactical Systems (MARTAC), a predstavlja brzi čamac bez posade dug 11,5 metara, čija maksimalna brzina iznosi 80 čvorova, a nosivost 2.500 kg. Mornarica predstavlja T-38 kao koncept s potencijalnom primjenom, uključujući odbranu od rojeva malih čamaca.

Ovi brzi čamci bez posade naoružani Switchblade 300 municijom imaju potencijal da zaštite brodove i kritičnu infrastrukturu od čamaca napunjenim eksplozivom. Sposobnost transporta tereta, brzog odgovora i preciznog gađanja meta čini ih neprocjenjivim.

Nedavna testiranja čamaca i municije bez posade pokazuju stalnu posvećenost mornarice uključivanju napredne tehnologije u različite operativne kontekste.