Komentari (4)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Napunit ce se za mjesec dana moze stim farove upali i parkirat se
U tvornici Đuro Đaković u Slavonskom Brodu se tijekom 60-ih godina serijski proizvodio ELEKTRIČNI AUTOMOBIL i to kiper . radni stroj velike snage i vrlo malog utroška energije. Potpuno tih, akomulatorskih baterija dostatnih za deset sati neprekidnog rada i deset sati ponovnog punjenja. razvijao je brzinu od 80 km na sat.
Izrađen je na bazi agregata električne lokomotive - umanjena verzija! Tisuće ovih automobila proizvedeno je i prodano uglavnom na istočno tržište i na tržišta trećeg svijeta zemalja u razvoju. Najviše za Indiju. Znakovito je da je zapadno tržište činilo sve da spriječi prodaju ovih kipera na zapadno tržište i to su pravdali uglavnom izlikom da nisu dovoljno ispitani i da nisu "pouzdani" (?)
Rade i kod nas kamioni neprestalno 24h dnevno, naravno sa pauzama izmedju smijena od nekih 1h taman da se malo i ohladi, i povremenim pauzama od 0,5h za uzimanje goriva i to firmu kosta nekih 6000 maraka neto za 4 covjeka tj. 4 smjene, moraju i ljudi nesto jesti yebo robote