Bez asistencije pilota
8

Airbusov avion obavio prvo "hands-free" polijetanje

D. B.
Kompanija Airbus je napravila korak naprijed ka bespilotnim avionima tako što je uspješno obavila prvo automatizirano polijetanje.

Airbus je nedavno objavio fotografije i priču o prvom uspješno obavljenom automatiziranom polijetanju, što znači da je avion poletio bez bilo kakve asistencije pilota.

Avion Airbus A350-1000 je uspješno kompletirao test automatskog polijetanja na aerodromu Toulouse-Blagnac u Francuskoj. Airbusova vizija bespilotnog komercijalnog aviona je korak bliže realizaciji, a dokaz tome je uspješno testiranje tehnologije.

"Pomjerili smo ručicu gasa na podešavanja za polijetanje te smo pratili avion. Počeo se kretati i ubrzavati automatski održavajući pravolinijsko kretanje po sredini piste baš onako kako je uneseno u sistem. Nos aviona se počeo podizati automatski, a nakon toga je uslijedilo očekivano polijetanje", rekao je testni pilot, kapetan Yann Beaufils.

Iz Airbusa tvrde da je tehnologija drugačija u odnosu na Instrument Landing System (ILS) koji se već koristi u avionima širom svijeta. Automatizovana kontrola polijetanja je koristila tehnologiju za prepoznavanje slika direktno instaliranu u avion.

Ovo je značajan trenutak za Airbus koji razvija projekt pod nazivom Autonomous Taxi, Take-Off and Landing (ATTOL). U svijetu ima sve manje pilota, a određene kompanije žele smanjiti troškove, tako da bi ova tehnologija mogla biti rješenje.