Tehnologija
2

Agencija za avijaciju priprema stroga pravila za dronove

Klix.ba
Agencija za avijaciju (FAA) će uskoro objaviti nova pravila o upotrebi bespilotnih letjelica u SAD-u, a bit će mnogo strožija od dosadašnjih i bit će mnogo teže koristiti dronove za letenje.

Piloti koji upravljaju dronovima će morati imati specijalne licence, moći će letjeti samo danju i ispod 400 metara. Američka agencija za avijaciju je saopćila da će na taj način tretirati sve bespilotne letjelice, bez obzira na težinu i veličinu.

Licenca za upravljanje dronovima će vjerovatno zahtijevati nekoliko sati iskustva upravljanja letjelicama. Drugim riječima, zaboravite na kupovinu drona na internetu bez ispunjenih uvjeta. Ova striktna pravila će se također odnositi i na Amazon i Google, koji se već dugo bave dostavom dronova.

Dronovi sada lete u mračnom pravnom području, a FAA očekuje da će izdati nova pravila prije kraja godine. Ljubiteljima letenja se neće svidjeti nova pravila, iako FAA još uvijek nije objavila nova pravila, moguće je da će se nešto promijeniti.

Pravila su još uvijek samo prijedlog, što znači da će dalje morati proći kroz javnu raspravu, nakon čega će FAA izdati konačna pravila na temelju povratnih informacija od javnosti.

Sve u svemu, to bi moglo potrajati godinu ili dvije dok se izdaju konačni propisi za upravljanje bespilotnim letjelicama.

Agencija za avijaciju nije željela komentirati nova pravila.

"Žao nam je, ali ne možemo razgovarati o specifičnosti predloženih pravila", rekao je Les Door, glasnogovornik FAA.