Tehnologija
0

Adobe izdaje svoju stranicu za društveno umrežavanje

Sarajevo-x.com
Adobe je napravio korak naprijed lansirajući sajt za društveno umrežavanje. Ova stranica omogućuje ljudima da kreiraju, skladište i dijele dokumente putem Interneta kao i da održavaju web konferencije.

U isto vrijeme je lansirana nova verzija softvera Adobe Acrobata sa pridruženim Flash videom.

Oni koji se koriste servisom imaju pristup Buzzword procesoru koji omogućava korisnicima da kreiraju osnovne tekstualne dokumente. Autori mogu pohraniti svoje dokumente na sajt i pozvati druge da sarađuju, čitaju ili komentarišu.

Servis također omogućava odvijanje web konferencija pa su ko-autori u mogućnosti da sarađuju ili raspravljaju o dokumentu kada to žele.

Probna verzija omogućava korisnicima da preobrate pet dokumenata mjesečno u PDF format besplatno. Ovi dokumenti mogu biti dodani na web sajt ili na blog. Acrobat.com se može koristiti bez kupovine ijednog drugog Adobe proizvoda.

Kompletna verzija Acrobata 9.0 treba biti objavljena u julu 2008. godine.

U oktobru 2007. godine Microsoft je objavio probnu verziju Office Live Workspace-a koji omogućava ljudima da dijele dokumente Word-a, Excel-a i Powerpoint-a putem weba. Google je pokrenuo sličan sistem putem svog online servisa za dokumente, objavljuje BBC.