Pomoću sistema Ricochet
11

Activision se bori protiv cheatera u igri Call of Duty oduzimajući im oružje

D. B.
Kompanija Activision se bori protiv cheatera u igri Call of Duty na inovativan način tako što im doslovno oduzima oružje.

Kada Ricochet anti-cheat sistem otkrije nekog gamera koji krši pravila, oduzima mu oružje, a time i dostojanstvo. Cheateri se u tom slučaju ne mogu braniti ni pesnicama.

"Ne očekujemo da će se mnogo klipova ovih situacija pojaviti online, no vidjeli smo sistem u akciji, a reakcije cheatera su neprocjenjive", navodi se u blogu Ricochet tima. U blogu je objavljen i kratki klip koji prikazuje susret korektnog gamera sa bespomoćnim cheaterom.

Mjera Disarm je jedna od nekoliko koje Ricochet poduzima protiv Cheatera.

"Kada se otkrije cheater, kaznimo ga nečim iz naše 'kutije alata' ili svim ukoliko to želimo, a u međuvremenu analiziramo podatke mašine s koje se vara. Naša misija je da se borimo protiv varanja, a postoji i 'tajna' misija nerviranja cheatera što je više moguće", dodaje se u blogu.

Među mjerama Ricocheta je Damage Shield koji smanjuje štetu kod poštenih gamera.

"Ako vas neko pogađa, a vaša energija sporo opada, onda znajte da se s druge strane vjerovatno nalazi cheater", poručio je Ricochet tim.

Jedna od mjera je i Cloaking koja omogućava gamerima da postanu nevidljivi kada ih "napadnu" cheateri.

Iz Activisiona tvrde da je anti-cheat sistem utjecao na značajno smanjenje cheatera, ali da borba "mačke i miša" i dalje traje jer cheateri uvijek traže nove načine za varanje.

Od kraja aprila Activision je banovao više od 180.000 gamera iz igre Call of Duty: Vanguard i Call od Duty: Warzone.

Ricochet sistem će se koristiti i u novoj interpretaciji igre Modern Warfare II koja stiže ove godine.