Budućnost stiže
4

3D printanje sve naprednije: Proizvode se hrana, lijekovi i građevinski materijali

DP
Tehnologija 3D printanja primjenjuje se u medicini, industriji, građevinarstvu, pa čak i u proizvodnji hrane. Sve to postavlja jasno pitanje: jesmo li spremni za budućnost?

Možda to ne znate, ali ako nosite slušni aparat, vjerojatno ćete biti dio revolucije 3D printanja. Gotovo svi slušni aparati danas se proizvode ovom tehnikom. Poznat i kao aditivna proizvodnja, 3D printanje uključuje izgradnju slojeva materijala - plastike, metala ili smole - i njihovo lijepljenje, sve dok na kraju ne nastane gotov proizvod.

"Ranije se proizvodnja temeljila na radu modelara koji su svaki komad radili ručno, dugotrajnim i skupim procesom", kaže Stefan Launer, stariji potpredsjednik kompanije Sonova, koja proizvodi slušna pomagala: "Sada, nakon što primimo narudžbu, potrebno je samo nekoliko dana da isporučimo gotov proizvod, a kupac dobije slušni aparat s individualnim postavkama".

Kada se 3D printer pojavio prije 20 godina, njegovi pokretači obećali su da će to izazvati revoluciju u mnogim industrijama, piše BBC. I na mnogo načina to je bio veliki uspjeh. U 2018. godini širom svijeta je prodano 1,4 miliona 3D printera, a očekuje se da će 2027. taj broj narasti na 8 miliona, prema istraživanju Grand View Researcha.

"U pogledu tehnologije, neprestano se otkrivaju nove aplikacije, s novim materijalima i strojevima", kaže Galina Spasova, starija istraživačka analitičarka iz IDC Europe. Tehnika je unijela revoluciju u stomatološki sektor, smanjujući vrijeme potrebno za izradu krunica i mostova, i izrađujući ih tačnije.

Na višoj razini, Boeing koristi dijelove s 3D printom u svojim svemirskim, komercijalnim i obrambenim avionima, dok BAE Systems koristi tehnologiju za izradu komponenti za bombarder Typhoon. Na Međunarodnoj svemirskoj stanici postoji čak i 3D printer na kojem se izrađuju rezervni dijelovi. Ali s mnogim aplikacijama i dalje se eksperimentiše u manjoj količini.

Novo meso

Na primjer, hrana se može printati u 3D tehnici. Kompanija Nova Meat iz Barcelone nedavno je predstavila biftek na bazi biljaka koji je napravljen od graška, riže, morskih algi i drugih sastojaka. Upotreba 3D printanja omogućava da se sastojci slože u obliku isprepletenih vlakana koja imitiraju unutarstanične proteine u mišićnim stanicama.

"Ova strategija omogućava nam definisati dobijenu teksturu u smislu žilavosti i otpornosti na rastezanje i sažimanje, i oponašati ukusna i hranjiva svojstva različitih mesa i morskih plodova, kao i njihov izgled", kaže Guiseppe Scionti, osnivač kompanije Nova Meat. Do sljedeće godine, kaže, restorani bi mogli printati odreske za sebe.

Primjena u medicini

Medicina je jedno od najuzbudljivijih područja 3D printanja. Medicinski radnici se već neko vrijeme bave 3D printanjem proteza koje se tako mogu izraditi za samo djelić uobičajene cijene. One se također mogu lako personalizovati za pojedinog pacijenta - nedavno je mačka u Rusiji dobila četiri printana titanijska stopala s 3D otiskom, nakon što je izgubila svoja zbog smrzavanja.

I lijekovi mogu biti 3D printani, što je posebno korisno u liječenju male djece, kojoj su standardno potrebne niže doze medikamenata. Kao što je profesor Matthew Peak, jedan od direktora Nacionalnog centra za kliničko istraživanje eksperimentalne medicine Adler Hey zaključio: "Većina lijekova koji su dostupni djeci nije dizajnirana za djecu ili je, zaista, testirana u kliničkim ispitivanjima koja uključuju djecu."

Printanje ljudskih organa

Prošle godine, njegov tim postao je prvi na svijetu koji je djetetu dao tabletu koja je nastala 3D printanjem, a u međuvremenu, drugi istraživači stvaraju tablete koje su prilagođene pojedinačnim pacijentima.

Možda je najneobičnije od svega što se radi na 3D printeru izrada ljudskih organa. Istraživači s Politehničkog instituta u Rensselaeru u SAD-u nedavno su najavili da su razvili način da se 3D otisak žive kože, upotpunjen krvnim žilama, koristi kao pomoć za žrtve opekotina.

Ima još prepreka koje treba savladati - tehnika se do sada koristila samo na miševima i treba raditi na tome da se presađeni dijelovi ne odbace. Ali izvanredni profesor Pankaj Karande kaže da se printana koža presađena na poseban tip miša, mogla povezati s njegovom kožom: "To je izuzetno važno, jer znamo da se krv i hranljive tvari prenose na transplantat, što ga održava živim".

Budućnost stiže

Neki se nadaju da se tehnologija može koristiti u mnogo većoj količini.

"Vjerujemo da će 3D printanje kuća i zgrada promijeniti način kako se danas gradi u svijetu", kaže Kirk Andersen, glavni inženjer njujorške tvrtke SK4D.

Ranije ove godine, njegova tvrtka izgradila je kuću od 1900 kvadratnih metara u samo osam dana, koristeći robota koji je podizao zidove sloj po sloj. Krov još uvijek moraju napraviti građevinski radnici. Anderson smatra da ovaj proces "drastično" smanjuje količinu troškova za materijal i rad u građevinarstvu. Tvrtka procjenjuje da izgradnja njihove kuće stoji 70 posto manje od ekvivalentne nekretnine izgrađene tradicionalnim metodama.

Tehnologija je još uvijek u razvoju, ali širom svijeta 3D printerom je dovršeno nekoliko zgrada, što nagovještava šta bi jednog dana moglo biti moguće. Iako je 3D printanje uobičajeno u izradi automobila i zrakoplovstvu gdje se cijeni tehnika za izradu prototipa, alata i dijelova, većina predmeta koje kupujete vjerojatno će se u budućnosti masovno proizvoditi na ovakvim proizvodnim linijama.