Traže odštetu od 650 eura
0

25.000 Koreanaca tuže Apple zbog ugrožavanja privatnosti

Sarajevo-x.com
Oko 25.000 korisnika iPhonea iz Južne Koreje su odlučili tužiti Apple zbog "invazije" ove kompanije na njihovu privatnost skupljajući informacije o njihovom kretanju i lokaciji.

Svaki od 25.000 Južnokoreanaca traži 650 eura odštete. To je potvrdio njihov advokat Kim Hyeong-seok.

Kompanija Apple se suočava sa žalbama i kritikama korisnika iPhonea od aprila zbog toga što prikuplja informacije o njihovom kretanju. Ove informacije se mogu iskoristiti za pravljenje kompletne mape kretanja vlasnika iPhonea.

Zvaničnici Applea su saopćili da softverski bug uzrokuje slanje anonimnih podataka o kretanju korisnika iPhonea, koji stižu na servere kompanije čak i kada je na uređaju usluga o praćenju lokacije potpuno isključena.

Iz Applea su obećali da mobiteli neće čuvati podatke o kretanju korisnika iPhonea duže od sedam dana, da će oni biti šifrovani i da će prekinuti s pravljenjem backup podataka na kompjuterima korisnika. Također, ponuđen je i besplatni update koji uklanja pomenuti bug.

Advokat Kim je prethodno dobio na sudu tužbu protiv Applea, te mu je isplaćeno 650 eura odštete. Što se tiče novog slučaja, advokat očekuje da će prvo saslušanje biti održano u oktobru ili novembru. On je odlučio tražiti male odštete jer južnokorejski sudovi ne dodjeljuju visoke odštete kao američki.