scitech
0

SpaceX uspješno lansirao prvu raketu četiri mjeseca nakon velike eksplozije

Klix.ba
Američka privatna svemirska kompanija SpaceX uspješno je lansirala prvu raketu četiri mjeseca nakon eksplozije rakete Falcon 9 vrijedne 200 miliona dolara.

Lansiranje iz baze Vandenberg u južnoj Californiji je prošlo bez ikakvih problema. Nakon 2:48 minuta leta, motori su se ugasili, a inžinjer je rekao kako sve izgleda uredu.

SpaceX je u Zemljinu orbitu lansirao 10 manjih satelita satelitskog operatora Iridium koji su raspoređeni sat vremena nakon lansiranja. Kompanija Iridium u orbiti ima oko 60 satelita namijenjenih mobilnoj komunikaciji izvan klasične mreže.

Falcon 9 je uspješno prizemljen na prvom brodu za dronove zbog čega su inžinjeri skakali od sreće.

Lansiranje je trebalo biti obavljeno prošle nedjelje, ali je jaka oluja uzrokovala odgađanje.

Ovo je prvo lansiranje od septembra kada je raketa Falcon 9 eksplodirala u Cape Canaveralu na jugu Floride. Tada je uništen i satelit kompanije Space ComunicationLtd. koji je Facebook htio koristiti za postavljanje bežičnog interneta za područje Afrike.

Zbog eksplozije je bio obustavljen rad dok nije utvrđeno da su vatru, a zatim i eksploziju kompletne rakete sa satelitom, uzrokovala pokidana karbonska vlakana koja su zapalila hladni kisik.