Znatno zdravija
93

Singapur odobrio prodaju piletine uzgojene u laboratoriju

D. B.
Singapur je psotao prva zemlja na svijetu koja je odobrila prodaju piletine uzgojene u laboratoriju.

Singapurska agencija za hranu je dala odobrenje američkoj kompnije Eat Just, koja je poznata po biljnoj zamjeni za jaja, da prodaje piletinu uzgojenu u laboratoriju namijenjenu pravljenju pilećih zalogaja, odnosno nuggetsa.

Dostupnost ovog mesa će biti ograničena, a za početak će ih prodavati samo jedan restoran. Ipak, Eat Just namjerava proširiti prodaju i ponuditi meso direktno potrošačima kako se bude povećavao kapacitet proizvodnje.

Uzgojeno meso je drugačije od biljnih alternativa koje proizvode kompanije kao što su Impossible Foods i Beyond Meat. U ovom slučaju se pravi meso pomoću matičnih ćelija uzetih iz životinjskih mišića ili masnog tkiva, što se potom stavlja u medij koji podstiče njihov rast. Direktor kompanije Eat Just, Josh Tetrick, proces je uporedio s pravljenjem piva. Rezultat procesa je piletina koja je zdrava za jelo i bogata proteinima, a ima i raznolik aminokiselinski sastav.

Velika prednost je i što nisu potrebni nikakvi antibiotici, a pretjerana upotreba antibiotika na farmama se pretvara u tempiranu bombu kada je riječ o ljudskom zdravlju.

"Smatramo da će ovo riješiti problem s mesom, odnosno zdravstveni problem, kao i problem s krčenjem šuma zbog zemljišta i moralom", izjavio je Tetrick.

Eat Just čeka odobrenje već dvije godine, a odluka Singapura bi mogla ohrabriti druge zemlje da učine isto. Međutim, u SAD-u postoje jake grupe koje predstavljaju farmere i koje lobiraju protiv mesa uzgojenog u laboratoriju.