scitech
4

Roboti postaju nova zemaljska vrsta: Znat će šta su emocije i moći će "osjetiti" svijet

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Britanska startup kompanija Emoshape tvrdi da može da probudi emocije u robotima, da učini da oni "osjete svijet" i da tako postanu nova zemaljska vrsta.

Kompanija je razvila kompjuterski čip koji može da sintetiše 12 ljudskih emocija u sisteme vještačke inteligencije - šest pozitivnih i šest negativnih.

Pozitivne emocije ljubav, povjerenje, sreća... stvaraju osjećaj zadovoljstva u mašini, dok negativne emocije izazivaju u robotu bol.

Izvršni direktor kompanije Patrick Levy Rosenthal tvrdi da su roboti u stanju da nauče informacije koje im se daju, ali da ne mogu da osjete stvarno značenje riječi.

Patrick Levy Rosenthal upozorava da će jednoga dana "autonomne mašine vidjeti ljude kao glavne konkurente i pokušat će da preuzmu kontrolu".

"Učenje robota da saosjećaju i osjete pozitivne emocije pomoći će nam da izbjegnemo takav distopijski scenario i smanjimo potencijalnu opasnost od vještačke inteligencije", navodi on.

"Znamo da mašine postaju pametnije i brže", navodi ovaj ekspert i poručuje da će roboti "uskoro postati nova zemaljska vrsta".

Ukoliko mašina iskusi pozitivne ljudske emocije, ona će pokušati da ih reprodukuje jer će željeti da osjeti još zadovoljstva. Ukoliko iskusi negativne emocije, pokušaće da ih izbjegne, vjeruju naučnici.

On smatra da će na ovaj način ljudi moći da kontrolišu robote, slično kao što roditelji kontrolišu svoju djecu, prenose naučni portali.