Recenzija uređaja
40

Provjerili smo tačnost reklame da li je Xiaomi Redmi Note 13 Pro stvarno dobar telefon

Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Kompanija Xiaomi prije samo nekoliko sedmica prezentirala je novi Redmi Note 13 pametni telefon, a nakon prezentacije u Bukureštu na kojoj smo prisustvovali, donosimo vam recenziju dobrog telefona koji ima i dobru, prije svega pristupačnu, cijenu.
Kada su nas iz Xiaomija pozvali u Bukurešt na promociju Redmi Note 13 serije pametnih telefona za koji je već bila napravljena reklama da je dobar telefon s dobrom cijenom, bili smo skeptični.

Međutim, karakteristike ovog uređaja i cijena na prvu su odgovarale jedno drugom, a aplauz na promociji je dao "zeleno svjetlo" Xiaomiju da su napravili dobar posao. Iako smo u Experience zoni imali priliku isprobati ovaj telefon, nešto detaljnije smo ga testirali proteklih dana i ispostavilo se da su upravu.

Da ne dužimo s uvodom, Redmi Note 13 serija donijela je nekoliko verzija ovog pametnog uređaja, a mi smo imali priliku testirati Xiaomi Redmi Note 13 Pro koji je srednji u ovoj klasi kako po cijeni, tako i po specifikacijama.

Kada govorimo o izgledu, odlikuje ga impresivan dizajn s kojim veoma ugodno leži u ruci, a za one koji su nesigurni, s telefonima dolazi i zaštitna maska, zaštita na ekranu i punjač.

Na zadnjoj strani uređaja su smještene tri kamere, glavna od 200 megapiksela s otvorom blende od f1.65 te OIS i EIS stabilizacijom za dualne anti-shake funkcije za što stabilnije snimke i lakše fokusiranje. Pored nje je i ultraširoka kamera od 8 megapiksela kao i makro kamera od 2 megapiksela.

S obzirom na to da se radi o telefonu srednje klase, ali o veoma dobrom telefonu, možemo pohvaliti i kvalitet fotografija u dnevnim uvjetima, kao i u noćnim uvjetima gdje je u nekoliko modova fotografisanja kvalitet detalja na zavidnom nivou iako se fotografisalo iz ruke.

Kvalitet videa nešto je slabiji te je primjetno drhtanje prilikom hodanja i snimanja, ali u svakom drugom scenariju, sve pohvale.

Kamere u svojoj aplikaciji imaju i nekoliko modova za fotografisanje, posebno za eksperimentisanje u noćnim uvjetima gdje je dozvoljena igra svjetlom.

Ovaj uređaj oduševljava i svojim velikim, ali veoma ugodnim 6,67-inčnim AMOLED ekranom koji pruža izuzetno jasne i živopisne boje, stvarajući imerzivno iskustvo gledanja, pa i po jakom dnevnom svjetlu. Ekran je rezolucije 2400x1080 piksela s osvježenjem od 120Hz što osigurava fluidni prikaz sadržaja prilikom svakodnevnog korištenja i skrolanja aplikacija.

U srcu uređaja nalazi se MediaTek Helio G99-Ultra procesor s osam jezgri na 6 nm tehnologiji s odličnim Antutu benchmark skorom što se pokazalo i prilikom igranja zahtjevnih igara, obrade 4K video sadržaja u aplikacijama te obradama fotografija u Lightroomu.

Jedna od ključnih karakteristika ovog telefona je njegova baterija kapaciteta 5.000 mAh, koja obezbeđuje dugotrajnu autonomiju, omogućavajući vam da koristite telefon tokom cijelog dana bez brige o potrebi za punjenjem. Bez obzira jeste li ljubitelj mobilnih igara, multimedijalnog sadržaja ili jednostavno želite pouzdanu bateriju, Redmi Note 13 Pro nas nije iznevjerio, a plus je i punjenje do 50 posto za 16 minuta te punjenje do 100 posto za 46 minuta zahvaljujući 67W turbo punjaču.

Spremanje multimedijalnog sadržaja, dokumenata ili instalacija aplikacija, neće predstavljati glavobolju. Cijela Xiaomi Redmi Note 13 serija omogućava korisnicima da čuvaju velike količine slika, videa i drugih podataka direktno na uređaju tako da prilikom testiranja uređaja nismo gledali u kojem formatu snimamo i koliko fotografija pravimo. Prostora je i previše.

Xiaomi Redmi Note 13 serija je zaista dobar telefon s dobrom cijenom kojim je ova kompanija postavila neke nove standarde odnosa uloženog i dobijenog što je sigurno i više nego dobra stvar.

Sve u svemu, nismo imali prevelika očekivanja s obzirom da se radi o telefonu srednje cjenovne klase, ali ih je itekako i više nego ispunio.