Iz Drugog svjetskog rata
42

Pronađena olupina američke podmornice koja je uništila najviše japanskih ratnih brodova

D. B.
Olupina podmornice Američke mornarice, koja je potopljena prije gotovo 80 godina tokom Drugog svjetskog rata, pronađena je kod otoka Okinawa u Japanu.

Riječ je o podmornici USS Hardner, koja je otkrivena na dubini od 1.143 metra, a riječ je o podmornici koja je potopila većinu japanskih ratnih brodova u Drugom svjetskom ratu te dala ogroman doprinos pobjedi SAD-a. Ova podmornica je bila značajna u porazu Japana te je prisilila ovu zemlju da promijeni planove, a također je utjecala na njegove nosače aviona.

Vjeruje se da je olupina podmornice počivališe za 79 američkih mornara, koji su se nalazili u njoj kada je potonula 29. augusta 1944. godine. Tokom posljednje ratne patrole je podmornica potopila tri japanska razarača te teško oštetila još dva u periodu od četiri dana.

"Harder je izgubljen na putu pobjede. Ne smijemo zaboraviti da pobjeda ima svoju cijenu, baš kao i sloboda", izjavio je Samuel J. Cox, penzionisani američki admiral koji je na čelu Komande za historiju i baštinu mornarice (NHHC).

"Koristeći podatke koje je prikupio i dostavio Tim Taylor, izvršni direktor kompanije Tiburon Subsea i Lost 52 Projecta, NHHC-ov odjel za podvodnu arheologiju je potvrdio lokaciju olupine, koja je posljednje počivalište podmornice USS Harder", saopćio je NHHC.

Podmornica stoji uspravno na svojoj kobilici relativno netaknuto, osim oštećenja uzrokovanog dubinskom bombom. Tokom svoje šeste i posljednje patrole, posljednja poznata lokacija podmornice bila je kod Luzona u Južnom kineskom moru.

Podmornicu je potopio japanski brod CD-22 u jutarnjim satima 24. augusta 1944. godine. Njena tri torpeda su promašila CD-22, no japanski brod je iskoristio dubinske bombe te je ju je uništio.

Peta ratna patrola podmornice je bila najuspješnija jer je potopila tri japanska razarača.

"Zahvalni smo što je Lost 52 Project pružio priliku da još jednom odamo počast posadi podmornice za hrabrost. Hit'em HARDER podmornica je potopila većinu japanskih ratnih brodovima u posebno smjelim napadima predvođenim legendarnim kapetanom Samom Dealeyjem", dodao je Samuel.

USS Harder je dobio šest borbenih zvjezdica za službu u Drugom svjetskom ratu, kao i priznanje Presidential Unit Citation za prvih pet patrola.

Lost 52 je projekt čiji je cilj pronaći 52 američke podmornice potopljene tokom Drugog svjetskog rata.