Za duži boravak
25

Ovaj modul bi mogao biti prvi dom astronautima na Mjesecu

D. B.
Nakon nekoliko desetljeća, čovječanstvo se priprema za povratak na Mjesec i planira uspostavljanje trajnijeg prisustva na lunarnoj površini.

Američka svemirska agencija aktivno traži tehnološka rješenja za izgradnju sigurnog utočišta za buduće astronaute dok istražuje izvodljivost dugoročnih naselja. Sada startup Thales Alenia Space namjerava proizvesti lunarni modul pod nazivom Multi-Purpose Habitat (MPH), koji bi mogao postati prva stalna ispostava na Mjesecu. Startup je potpisao ugovor s Italijanskom svemirskom agencijom (ASI) kako bi počeo dizajnirati ovaj stambeni model.

"MPH će označiti historijsku prekretnicu i postati prvi italijanski stambeni modul koji će raditi na lunarnoj površini. Ponosni smo na našu kompaniju koja ima jedinstvene tehničke i organizacijske vještine za savladavanje izazova ove vrste", rekao je Franco Fenoglio, voditelj ljudskih planetarnih istraživanja i robotike u Thales Alenia Spaceu.

Sredinom oktobra je MPH prošao NASA-in pregled kojim je utvrđeno da posjeduje "ključne funkcionalnosti" potrebne za površinu Mjeseca u okviru programa Artemis. Cilj ovog programa je uspostavljanje održivog ljudskog prisustva na Mjesecu kao osnovu za buduće misije na Mars.

Startup se sada priprema za sljedeći korak, koji uključuje završetak revizije koncepta misije (MCR). Ova faza bi trebala biti obavljena u prvom kvartalu 2024. godine te mora biti usklađena s propisanim zahtjevima agencija ASI i NASA.

"To će biti ključne prekretnica za napredak projekta u sljedeće faze kritičnog tehnološkog dizajna i razvoja modula", navodi se u saopćenju.

NASA i ASI su udružili snage 2020. godine u programu Artemis.

Uspostavljanje lunarnog staništa donosi brojne izazove, posebno kada se u obzir uzme surovo lunarno okruženje i nedostatak ključnih resursa za preživljavanje astronauta.

Stoga razvoj lunarnog staništa zahtijeva osiguravanje osnovnih rješenja za održavanje života, čak i za kratke boravke u trajanju od sedam dana. Neophodno je zaštititi stanovnike od visokog nivoa svemirskog zračenja, ekstremne hladnoće lunarne noći i prodornog regolita. Produžena izloženost ovim ekstremnim elementima može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih rizika za istraživača. To naglašava ogromnu odgovornost dizajniranja tehnološki naprednog i sigurnog modula. Kompanija želi isporučiti "siguran, udoban i multifunkcionalan modul za astronaute".

Lansiranje modula se ne očekuje prije 2030-tih.