Crveni Betelgez
19

Zvijezda na samrti počela da blijedi, a astronomi ne znaju zašto

I. P.
Jedna od najpoznatijih zvijezda noćnog neba, Betelgez, od oktobra je nešto blijeđa nego inače, saopćili su astronomi.

Betelgez je crveni div i jedna je od najvećih poznatih zvijezda jer je njegov poluprečnik najmanje jednak udaljenosti Marsa od našeg Sunca, a prema nekim mjerenjima i udaljenosti Jupitera. Možete ga prepoznati lako - kao neobično crvenu zvijezdu u sazviježđu Oriona.

Betelgez je na samom kraju života kojem prijeti eksplozija koju ćemo sa Zemlje moći posmatrati tokom dana i noći kao veliku supernovu.

Upravo zbog činjenice da je Betelgez na samrti brine činjenica da se njegov sjaj umanjio u proteklim sedmicama. Da li je ovo znak da se eksplozija približava? Ne nužno.

Najvjerovatnije objašnjenje je da je Betelgez ušao u fazu smanjene emisije svjetlosti, nešto kroz šta prolaze sve zvijezde, pa i naše Sunce. Ono što je moguće jeste da je Betelgez u ekstremnoj, minimalnij verziji ciklusa što se sa Zemlje može protumačiti kao "gubljenje svjetlosti".

Ono što također umanjuje šanse da je riječ o pripremi za eksploziju jeste činjenica da astronomi ne znaju kada će se to desiti. Da, moguće je da vidimo supernovu već za tri dana, ali i za 100.000 godina jer je vremenski prozor za konačnu smrt zvijezde astronomski velik.

Vezani članci