"Svemirski" konkurs
210

Zvijezda i njena planeta dobit će imena kako odluče građani BiH

I. P.
Međunarodna astronomska unija objavila je konkurs za imenovanje više desetina zvijezda i njihovih planeta, odnosno egzoplaneta. Među državama učesnicama je i Bosne i Hercegovina.

Upravni odbor konkursa IAU100 NameExoWorlds je državama članicama dodijelio sistem zvijezde i planete, pazeći na poveznicu s tom zemljom i vidljivost zvijezde domaćina iz te zemlje, saopćilo je Astronomsko društvo Orion iz Sarajeva.

Bosni i Hercegovini je dodijeljen sistem u sazviježđu Vodolije (Aquarius) u kojem se oko zvijezde, trenutno službenog imena HD 206610, okreće džinovska planeta HD 206610b.

HD 206610 i HD 206610b

HD 206610 je zvijezda od nas udaljena oko 482 svjetlosne godine. Pripada spektralnom tipu K, i to je narandžasti div. Planeta HD 206610b, koja je otrkivena 2009. godine, a koja kruži oko ove zvijezde je zapravo plinoviti div. Ona je malo masivnija od Jupitera (tačnije 2,036 puta) i potrebno joj je oko 1,8 zemaljskih godina da jednom obiđe oko svoje zvijezde. Od svoje zvijezde je udaljena 1,74 astronomskih jedinica (jedna astronomska jedinica odgovara prosječnoj udaljenosti Zemlje od Sunca).

Kako se glasa

Predložite dva imena – jedno za egzoplanetu i jedno za zvijezdu oko koje ona kruži – putem Google obrasca na ovom linku. Stroga pravila imenovanja su također na istom linku i prijedlozi koji nisu u skladu s pravilima neće se uzimati u razmatranje.

Neka od pravila su da nema imena komercijalne prirode, imena pojedinaca, mjesta ili događaja ponajprije poznatih po političkim, vojnim ili religijskim aktivnostima, imena osoba koje su umrle prije manje od jednog stoljeća (1919.), imena živih osoba, imena kućnih ljubimaca, nova odnosno izmišljena imena, akronimi i slično.

Kako se bira

Iz pristiglih prijedloga, Nacionalni komitet za Bosnu i Hercegovinu izabrat će pet najboljih. Ime planete i zvijezde ne moraju nužno biti iz istog primljenog prijedloga.

Najboljih pet prijedloga imena planete i zvijezde će se dati na javno glasanje (u kojem će moći učestvovati pojedinci i ustanove).

Nakon glasanja prijedlozi će se rangirati tako što će se odabrati prvorangirani i dva zamjenska prijedloga. Prva tri na popisu – odnosno prvorangirani i dva zamjenska bit će proslijeđena Upravnom odboru konkursa IAU100 NameExoWorlds koji donosi konačnu odluku o imenu.

Zamjenska imena potrebna su u slučaju da na primjer neka druga država predloži isto ime za egzoplanetni sistem koji je toj državi dodijeljen, objašnjeno je iz AD Orion.