{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Znate li gdje se BiH nalazila prije 300 miliona godina?

1.6.2013. u 16:22
79
95
Znate li gdje se BiH nalazila prije 300 miliona godina?
79
Znate li gdje se BiH nalazila prije 300 miliona godina?
BiH okružena Hrvatskom i Srbijom
Pangea ili Pangaea je naziv za superkontinent koji je postojao tokom era paleozoika i mezozoika prije nego što je proces tektonike ploča odvojio sastavne kontinente u njihovu trenutnu konfiguraciju. Kako bi Pangea izgledala sa današnjim granicama zemalja odlučio je provjeriti korisnik web stranice Reddit Massimo Pietrobon.
Kao što možete vidjeti na uvećanoj fotografiji, naša zemlja je i u to vrijeme najveći dio svoje granice dijelila sa Srbijom i Hrvatskom, a u blizini Tetiskog mora. I u to vrijeme, kao što se može vidjeti sa karte, BiH je imala izlaz na Jadransko more, samo što je u to vrijeme on bio mnogo veći.

Osim Srbije, na Tetisko more izlazile su Bugarska, Turska, Hrvatska, Slovenija Italija, Francuska... Italija je u to vrijeme bila mnogo bliže državama Balkana. Veći dio Sjedinjenih Američkih Država bio je naslonjen na Maroko i Mauritaniju u Africi dok je, recimo, Brazil dijelio granicu sa Obalom Slonovače, Ganom, Nigerijom ili Kamerunom.

Interesantno je to da je Tibet izlazio na okean, dok je Australija dijelila granicu sa Antarktikom. Južnoafrička Republika i Argentina imale su nekoliko dodirnih tačaka, dok je Portugal dijelio Španiju i Kanadu.

Ime Pangea veže se za naučnika Alfreda Wegenera, vodećeg zagovaratelja pomicanja kontinenata.Kontinenti su se očigledno spojili u jedinstveni Superkontinent prije oko 300 miliona godina uzrokujući izdizanje nekoliko istaknutih planinskih lanaca procesom orogeneze.

Pangea je bila kopnena masa u obliku slova C koja se prostirala preko ekvatora. Vodeno tijelo koje se nalazilo zatvoreno unutar tog polumjeseca nazvano je more Tetis. Zbog Pangejine masivne veličine unutrašnje regije vjerovatno su bile vrlo sušne zbog nedostatka padavina.

Veliki superkontinent je naposljetku terestričkim životinjama omogućio slobodnu migraciju cijelim putem od Južnog do Sjevernog pola.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: