Analizirano 12 ženki
101

Ženke delfina imaju klitoris i orgazme pri svakom odnosu

Klix.ba
Ženke delfina imaju klitoris poput ljudskog kod žena, navodi se u studiji koju su radili biolozi iz Massachusettsa.

Njihov klitoris je smješten bliže ulazu u vaginu pa se stimuliše tokom svakog općenja, zbog čega više uživaju. Istraživači su analizirali 12 delfina koji su pronađeni mrtvi na američkim plažama. Biolozi Patricia Brennan i Dara Orbach utvrdili su kako je klitoris kod ženki mnogo veći nego kod ljudi, ali da je sličnog oblika.

Sastavljen je uglavnom od erektilnog tkiva i pun je krvnih žila, te imaju veliki broj nervnih završetaka zbog čega su jako osjetljivi.

"Snošaj se ne može dogoditi bez stimulacije klitorisa. Nažalost, seksualno zadovoljstvo životinja nije privuklo veliku pažnju istraživača, ali veliki broj kičmenjaka ima orgazme. Za delfine se zna od ranije da su veoma seksualna bića", kazala je Brennan.

Ističe kako mužjaci delfini masturbiraju i čak penetriraju međusobno u otvore. "Čini se da mužjaci delfini često prisiljavaju ženke na seks, ali teško je reći šta ženke žele u parenju. Ali, iako su plodne samo nekoliko dana svake dvije-tri godine, one se pare tokom cijele godine što znači da odnos služi u druge svrhe osim razmnožavanja", kazala Orbah.

Osim delfina, poznato je da Bonobo majmuni koriste seks kao način za umanjivanje stresa, a naučnici vjeruju da svinje, koje mogu ejakulirati i do pola sata, također imaju seksualne odnose zbog zadovoljstva. Za hijene, koze, ovce i voćne šišmiše ranije je objavljeno da praktikuju oralni seks.