{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žene su opasnije za volanom od muškaraca

S
11.7.2011. u 21:00
0
24
Žene su opasnije za volanom od muškaraca
0
Žene su opasnije za volanom od muškaraca
Rezultati najnovijeg istraživanja američkih naučnika su pokazali da žene mnogo ćešće uzrokuju saobraćajne nesreće nego se to ranije vjerovalo.
Naučnici su analizirali 6,5 miliona saobraćajnih nesreća i otkrili da su veliki broj njih prouzrokovale žene. Također, utvrđeno je da imaju poteškoća pri snalaženju na raskrsnicama i na klizavim putevima.

Ovi rezultati iznenađuju zbog činjenice da muškarci mnogo više vremena provode za volanom, 60 posto od ukupnog vremena u odnosu na 40 posto vremena koje provedu žene vozeći automobil.

"Rezultati istraživanja pokazuju da su saobraćajne nesreće između dva muškarca mnogo manje zastupljene od onih u kojima sudjeluju dvije žene", rekao je dr. Michael Sivak sa Univerziteta Michigan.

Dr. Sivak i njegov kolega Brandon Schoettle su proučavali podatke o saobraćajnim nesrećama u SAD-u od 1988. do 2007. godine. Naučnici su očekivali da će procenat nesreća u kojim su sudjelovala dva muškarca iznostiti 36,2 posto. Što se tiče nesreća u kojima su sudjelovale dvije žene, očekivani procenat je bio 15,8 posto, a one čiji su akteri bili žena i muškarac čak 48 posto.

No, umjesto toga su naučnici došli do podatka da procenat saobraćajnih nesreća u kojim su sudjelovale dvije žene iznosi 20,5 posto, dok procenat nesreća između dva muškarca iznosi 31,9 posto.

Naučnici su dobili očekivane rezultate za nesreće u kojima su sudjelovali žena u muškarac, a taj procenat iznosi 47,6 posto. Zaključili su i da žene na raskrsnicama uzrokuju više saobraćajnih nesreća u odnosu na muškarce, objavio je Daily Mail.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: