{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Zemljotres pomjerio Japan četiri metra ka istoku

F
FENA
15.3.2011. u 20:29
0
0
Zemljotres pomjerio Japan četiri metra ka istoku
0
Zemljotres pomjerio Japan četiri metra ka istoku
Razorni zemljotres koji je pogodio Japan pomjerio je tu otočku zemlju četiri metra istočnije od ranijeg geografskog položaja, pokazuju podaci japanskog sistema Geonet, koji obuhvata 1.200 stanica sistema globalnog pozicioniranja (GPS).
Član Britanskog geološkog društva, doktor Roger Musson objasnio je u intervjuu BBC-u da je to pomjeranje očekivano imajući na umu silinu zemljotresa, koji je prema podacima Japanske meteorološke agencije imao snagu od 9,0 stepeni Richtera, što znači da je peti po snazi u historiji praćenja zemljotresa.

Musson podsjeća da je razlog zemljotresa bilo pomjeranje pacifičke tektonske ploče, jer Japan leži na zloglasnom "vatrenom prstenu", liniji čestih zemljotresa i vulkanskih erupcija koja vodi praktično duž čitave obale Pacifika.

Stručnjak Američkog geološkog društva (USGS) u Pasadeni, doktor Ken Hadnott istakao je u interjvuu websajtu MSNBC da će se zbog ovog pomjeranja morati unositi izmjene u geografske karte.

"Nautičke karte za brodove će morati da se revidiraju zbog izmijenjene dubine vode. Vjerujemo da se veliki dio priobalja također povukao za metar dublje nego ranije", kaže naučnik.

Hadnott navodi da je sličan fenomen zabilježen prilikom prošlogodišnjeg zemljotresa u Čileu jačine 8,8 stepeni Richtera, kao i 2004. kada je oblast blizu indonežanskog otoka Sumatra pogodio potres od 9,1 stepen, a onda i katastrofalni cunami.

Zemljotres je, prema tvrdnjama naučnika, vjerovatno pomjerio zemljinu osu za oko 16,5 centimetara, što utječe na bržu rotaciju zemlje i skraćuje dan za oko 1,8 milioniti dio sekunde.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: