Talijanski stručnjaci tvrde
0

Potres u Japanu pomjerio planetu Zemlju

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Osa rotacije planete Zemlje bit će pomjerena za skoro 10 centimetara, nakon razornog zemljotresa u Japanu jačine 8,9 stepeni Rihterove skale, saopćio je talijanski Institut za geofiziku i vulkanologiju.

"Preliminarni rezultati istraživanja koje je sproveo Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju Italije ukazuju da će zemljotres u Japanu pomjeriti osu rotacije Zemlje za oko 10 centimetara", izjavio je direktor istraživanja Antonio Piersanti u saopćenju objavljenom na web-stranici Instituta.

Taj pokret je "mnogo veći nego kod velikog zemljotresa na Sumatri 2004. i vjerovatno na drugom mjestu poslije utjecaja zemljotresa u Čileu 1960. godine", rekao je Piersanti.

Ipak, talijanska svemirska agencija je rezervisana i saopštila je da treba prikupiti više podataka prije utvrđivanja tačne mjere utjecaja zemljotresa na osu rotacije Zemlje, javila je novinska agencija Ansa.

Promjena ose rotacije Zemlje može utjecati na trajanje dana, ali je u ovom slučaju mala - iznosi nekoliko milionitih dijelova sekunde. 

Zemljotres jačine 8,9 stepeni po Rihteru koji je juče pogodio Japan, najsnažniji je zemljotres u toj zemlji u poslednjih 140 godina.

Epicentar je bio 400 kilometara sjeveroistočno od Tokija, u blizini lučkog grada Sendajija, a potres je prouzrokovao 10 metara visok cunami.
U zemljotresu je poginulo više od hiljadu ljudi, javljaju japanski mediji.

Nakon tog, Japan su potresla još dva zemljotresa jačine 6,7 i 5,8 stepeni Rihtera, čiji je epicentar bio sjeverozapadno od Tokija.