Sačuvane čak i boje
15

Zemljotres otkrio ogromnu skulpturu astečke zmijske glave ispod univerziteta u Mexico Cityu

F. H.
Foto: UNAM
Foto: UNAM
Prošlogodišnji zemljotres otkrio je veliko iznenađenje ispod pravnog fakulteta u današnjem Mexico Cityju: ogromnu, šarenu zmijsku glavu iz vremena Astečkog carstva.

Zmijska glava datira više od 500 godina unatrag, od vremena kada su Asteci kontrolirali to područje, koje je u to vrijeme bilo dio procvata glavnog grada Tenochtitlana.

Skulptura je otkrivena nakon što je zemljotres magnitude 7,6 pogodio Mexico City 19. septembra 2022., seizmički događaj izazvao je štetu i promjene u topografiji, otkrivajući zmijsku glavu ispod zgrade koja je bila dio pravnog fakulteta na Nacionalnom autonomnom sveučilištu Meksika, rekao je meksički Nacionalni institut za antropologiju i povijest (INAH) u izjavi na španskom jeziku.

Asteci su gradili hramove i piramide i štovali brojna božanstva, uključujući Quetzalcoatla, koji je često prikazivan kao zmija. Međutim, nije jasno prikazuje li ova skulptura njega, rekli su arheolozi.

Isklesana zmija duga je 1,8 metara, široka 0,85 m i visoka 1 metar i teška je oko 1,3 tone, saopćio je INAH. Nekoliko boja - uključujući crvenu, plavu, crnu i bijelu, sačuvano je na skulpturi.

Boja je sačuvana na oko 80% površine skulpture. Kako bi ostao sačuvan, tim INAH-a je dizalicom izvukao zmijsku glavu iz zemlje i napravio komoru za sušenje oko skulpture. Ova komora omogućuje skulpturi da postupno gubi vlažnost, uz očuvanje njezine boje, rekla je u izjavi María Barajas Rocha, konzervatorica iz INAH-a koja je opsežno radila na skulpturi.

Iako su u Tenochtitlanu pronađene i druge skulpture zmijske glave, ova je posebno važna zbog očuvanih boja, rekla je Erika Robles Cortés, arheologinja s INAH-a.

"Zahvaljujući kontekstu u kojem je ovo djelo otkriveno, ali iznad svega, zahvaljujući sjajnoj intervenciji restauratora-konzervatora predvođenih Marijom Barajas, bilo je moguće stabilizirati boje za njegovo očuvanje u gotovo cijeloj skulpturi, koja je iznimno važno, jer su nam boje pomogle da zamislimo predhispansku umjetnost iz druge perspektive," rekao je Robles Cortés za Live Science.

"Sama veličina skulpture je impresivna, kao i njezina umjetnost", ali je očuvanost boja izvanredna, rekla je Frances Berdan, profesorica emeritus antropologije na Kalifornijskom državnom univerztetu u San Bernardinu, koja nije sudjelovala u iskapanju.

"Ostanak crne, bijele, crvene, žute i plave boje je posebno zanimljiv - dobiva se dobra slika vizualnog utjecaja takvih skulptura dok su bile raspoređene po središtu grada", rekao je Berdan za Live Science.

Osim očuvanih boja, veličina zmijoglave je značajna, rekao je Bertrand Lobjois, vanredni profesor humanističkih nauka na Univerzitetu Monterrey u Meksiku koji nije uključen u iskapanje.

"Kad sam prvi put vidio ovu zmijsku glavu, bio sam zaslijepljen njenim dimenzijama", rekao je Lobjois.

Lobjois je također pohvalio konzervatorske radove koji su omogućili da boje prežive, napominjući da nam "proces konzerviranja omogućuje da cijenimo naturalistički pristup figuraciji" koji su astečki umjetnici koristili.