Nauka
6

Zemlji prijete zagrijavanja i zahlađenja

SRNA
Vremenske nepogde, uzrokovane promjenom klime, u vidu zagrijavanja i zahlađenja, prouzrokovat će ozbiljne probleme na našoj planeti u ovom vijeku, a prvi nagovještaji su vidljivi svakodnevno - upozoravaju naučnici.

Stručnjaci procjenjuju da će se u narednih 20 godina povećati za četiri puta učestalost opasnih meteoroloških pojava.

Na primjer, u ovom trenutku, broj takvih događaja, u poređenju sa 1960. godinom, povećao se za nekoliko puta.

Prognoza o neprekidnom zagrijavanju planete ipak se ne potvrđuje,već se u naučnom, krigovima ozbiljno razmatra mogućnost da krajem vijeka dođe do ozbiljnih zahlađenja.

O tome svjedoče promjene na Arktiku. U narednih sto godina, led Arktika će biti deblji ili tanji, odnosno biće hladnije ili toplije, ali krajem 21. vijeka nastat će opšte zahlađenje - navode naučnici.

Nedavno je na dnu Arktičkog okeana otkriveno veliko curenje metana, koji se podiže u atmosferu u oblasti topljenja leda.

Naučnici strahuju da bi zbog toga na području arktičkog leda temperature mogle da porastu, što bi moglo da utiče na globalnu klimu.

Još prije dve godine, ruski naučnici otkrili da je Istočno-Sibirska arktička oblast najveći izvor metana. Studije su pokazale da se emisija metana na ovim prostorima može porediti sa emisijom svih ostalih svjetskih okeana.

I danas smo svjedoci posljedica toplotnih udara uzrokovanih promjenom klime.

U Španiji gori na hiljade hektara zemljišta. U Valenciji su mnogi stanovnici primorani da napuste svoje domove. Požar se gasi i iz zemlje i iz vazduha.

U Austriji već dvije nedelje pada kiša koja je izazvala klizišta u pokrajinama Štajerska i Koruška - navode agencije.

Na putevima je nanesena gomila kamenja, a tuneli su poplavljeni. Nekoliko oblasti je odsječeno od svijeta.....