Nauka
0

Započele registracije .eu domena

<a href="http://www.info.ba">INFO Online</a>
Nakon punih šest godina priprema, prva faza registracija .eu domena napokon je započela.

.eu domene bit će prve dijeljene od strane velikog broja zemalja, članica Evropske Unije, a glavni motiv iza pokretanja .eu domena je poboljšanje elektronskog poslovanja unutar EU.

Prva četiri mjeseca registracija zvat će se "sunset period". U ovom periodu .eu domene sa svojim imenima moći će registrovati samo vlasnici trademark-a, javna tijela, geografske lokacije, te razne kompanije i organizacije. Sunset period podjeljen je na dvije faze u trajanju od po dva mjeseca.

Tek nakon "sunset perioda", počev od 7. aprila 2006, .eu domene bit će otvorene za sve ostale osobe unutar EU. Ovaj period od četiri mjeseca neophodan je kako bi se spriječio tzv. "cybersquatting" gdje pojedinci registruju domenu sa nekim imenom koje može biti npr. trademark neke kompanije, te zatim prodaju tu domenu kompaniji za dosta veću cijenu.

Registracija .eu domena započela je jučer ujutro, i samo u prvom satu je, u preko 800 registrara u 25 zemalja članica EU, zabilježeno preko 80,000 aplikacija za ovim domenama. Vjerovatno ne iznenađuje činjenica da su među najtraženijim domenama bile "Sex.eu", "Hotel.eu","Travel.eu", "Poker.eu", "Music.eu" itd..